De woorden van Annemieke drukken ook door de camera veel emotie uit. Met de dag van de Alleenstaande Ouder op komst, een jaarlijks terugkerende dag waarin er aandacht wordt gevraagd voor mensen die de opvoeding alleen doen, staat eind maart 2024 een thema centraal waar De Bruin erg mee begaan is. Annemieke is werkzaam als beleidsmedewerker bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. In april 2023 schreef zij in de Volkskrant over haar eigen ervaringen met rol als alleenstaande ouder. Ze is van mening dat er veel misvattingen over en uitdagingen van het alleenstaande ouderschap bestaan.
Wat inspireerde je om een opiniestuk te schrijven over dit onderwerp?
“Het waren met name ervaringen uit mijn eigen omgeving die me inspireerden om dit stuk te schrijven. Zo heb ik meerdere keren meegemaakt dat een collega zei: “Mijn man is een week op vakantie. Nu weet ik dus óók hoe het is om een alleenstaande ouder te zijn.” Deze opmerking vond ik destijds wel grappig. Mensen denken blijkbaar dat zo’n tijdelijke ervaring hetzelfde is als het permanente alleenstaand-ouderschap: ze weten nu ook wat afzien is. Toen dacht ik, daar ga ik over schrijven, want zoiets tijdelijks kun je niet vergelijken met de dagelijkse realiteit waar alleenstaande ouders mee te maken hebben.”
Welke uitdagingen heb je ervaren als alleenstaande moeder?
“Enerzijds vormen praktische zaken zoals geld en beslissingen nemen grote uitdagingen. Anderzijds, zowel voor mij als voor mijn kinderen, is het soms moeilijk dat je geen afstand kan nemen als dit nodig is. Er is geen andere ouder die de boel even kan opvangen, waardoor fysiek afstand nemen wegens frustratie of moeheid er niet inzit. Dat vind ik wel lastig, je bent er altijd en je moet er ook continu zijn.”
En hoe ben je hier dan mee omgegaan?
“Niet. Eigenlijk gewoon doorgaan. Het lastige is dat je dan niet altijd de leukste versie van jezelf kunt zijn, iets wat dan een struikelblok vormt.”
In jouw opiniestuk vertel je dat vrouwen dus het tijdelijke karakter van alleenstaand ouderschap vergelijken met het permanent zijn van een alleenstaande ouder. Kun je dit toelichten? Op wat voor manier doen vrouwen dit?
“Dat zit hem voor mij dus vooral in de opmerkingen. Wanneer iemand zegt: “Eén week de boel thuis opvangen is hetzelfde als alleenstaande ouder zijn.” Dan wordt er kennelijk helemaal geen rekening gehouden met verantwoordelijkheden die bij het ouderschap horen. Ik bedoel: als je partner een weekje weg is, komt het salaris nog gewoon binnen en is er altijd een mogelijkheid om met elkaar te overleggen. Je hebt altijd iemand om op terug te vallen. Dat is een groot verschil. Het is maar voor een week, dat is wel wezenlijk anders dan permanent alleen verantwoordelijk zijn. Dan is er geen pauze en gaat het leven constant door.”
Je schrijft in je stuk ook dat het belangrijk is om stereotypes en clichés over alleenstaande moeders te doorbreken. Een stereotype wat je aanhaalt is bijvoorbeeld de ‘laksheid van alleenstaande moeders’, iets wat in series en films wordt getoond. Kun je uitleggen waarom het doorbreken van deze clichés zo belangrijk is?
“De media schetst vaak een beeld, waarbij de druk en chaos als normaal worden beschouwd bij alleenstaande ouders. Het gaat dan soms om mislukking versus succes, terwijl het daar niet over gaat. Het is gewoon een andere situatie. Het is belangrijk om hier oog voor te blijven houden.”
Heb je advies voor alleenstaande ouders die dezelfde uitdagingen meemaken? Wat zou je willen meegeven op basis van je eigen ervaringen?
“Als ik iets had kunnen en willen veranderen, is dat het meer vragen om hulp en meer open zijn over het feit dat het soms best wel zwaar en lastig kan zijn. Blijf goed aan jezelf denken. Het is van belang dat je gezond én gelukkig bent, daar hebben je kinderen ook het meeste aan. Niet alsmaar als een machine door en door gaan, maar ook onthouden dat je slechts een mens bent.”
Wat hoop je dat mensen zullen leren of begrijpen van jouw opiniestuk over het leven als alleenstaande moeder?
“Misschien iets meer nuance aanbrengen. Alleenstaand zijn is niet hetzelfde wanneer je partner tijdelijk afwezig is. Dat geldt voor meerdere aspecten. Het is makkelijk om snel te oordelen, maar het is beter om dit niet te doen en eerst te begrijpen wat er speelt bij de ander.”
Foto: Annemieke de Bruin
Uitgelichte foto: Pexels
Annemiekes blog: Tekstchirurg – Voor alle tekstuele ingrepen