STEENWIJK- “Sinds anderhalve maand werk ik in een tuincentrum in Nijeveen, dit bevalt me erg goed”, zegt de Steenwijkse Ashley Groenink. Het is de Coronaperiode geweest die haar leven als onderwijsassistente op de schop nam en haar een nieuwe hobby liet ontdekken; planten stekken. Met haar eigen plantenbieb staat ze dit jaar voor het eerst in de kringloopwinkel in Tuk. Daarnaast zal ze in april wederom meedoen met de actie “Voer de bij bij”.
Wat is een plantenbieb?
Een plantenbieb is doorgaans een kastje wat mensen bij hun huis hebben staan waar planten en stekjes geruild kunnen worden. Mensen met zo’n kast kunnen zich aanmelden voor de stekjesroute. Hierop is iedereen in Nederland te vinden met een plantenbieb. Op die manier kunnen mensen hun eigen planten of stekjes meenemen om ze bij een plantenbieb te ruilen. Op dit moment komen deze kasten vooral voor in het zuiden van Nederland. Toch komen er tegenwoordig in het noorden steeds meer bij.
“De fascinatie voor planten was er altijd al, maar tijdens de eerste lockdown ben ik begonnen met stekken. Ik had veel stekjes over die ik graag wilde weggeven. Tegen de zomer heb ik daarom een kastje buitengezet”, vertelt de 35-jarige Ashley. Samen met haar man, die een bedrijf heeft in onder andere websites bouwen, heeft Ashley haar plantenbieb online op de kaart gezet. “In september vorig jaar werd in de kringloopwinkel een stekjesruil georganiseerd. Zo zijn we met elkaar in gesprek gekomen en in november kon ik hier beginnen. Dat betekende wel dat ik als een malle moest gaan stekken want normaal ben ik in het winterseizoen dicht”, zegt Ashley lachend.
Inmiddels werkt Ashley niet meer in het onderwijs. “Ik vind het nog steeds erg leuk werk maar ik kan me daar nu niet meer in vinden.” Twee jaar geleden werd alles te veel en kwam ze overspannen thuis te zitten. Na een korte periode in de ziektewet te hebben gezeten, wilde ze weer aan het werk. Bij tuincentrum Bert Visscher kon de plantenliefhebster aan de slag. “Ik heb erg in een dip gezeten dus ik vond het belangrijk om rustig op te bouwen. Ik werk anderhalve dag per week, voor nu is dat goed zo.”
Op 22 april is het Nationale Zaaidag. De dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor bestuivende insecten. Ashley is voor haar derde jaar op rij aangemeld als voedselbank voor de bij. “Volgende week komen de zakjes met zaadjes binnen die ik in mijn plantenbieb zal leggen. Mensen mogen deze zakjes dan gratis meenemen. Het is de bedoeling dat ze op Nationale Zaaidag worden geplant”, vertelt Ashley. De zakjes zijn ieder jaar weer een groot succes bij de fanatieke stekster: “Ik krijg zo’n 25 zakjes opgestuurd die altijd opraken. Dat vind ik mooi om te zien.” Voor haarzelf bewaart Ashley ook altijd een zakje: “Ik heb een vast plekje in mijn tuin waar ik ieder jaar opnieuw deze zaadjes plant.”
Of De Plantenbieb deze zomer ook nog in de kringloopwinkel zal blijven, dat is nog even de vraag. “Ik heb hier een veel breder publiek, dat is heel leuk. Thuis zit je daarentegen niet aan openingstijden vast, dat is ook wel een voordeel. Vooral in de zomer willen mensen vaak s’ avonds nog een kijkje nemen, dat kan in de kringloopwinkel nu eenmaal niet.” Ideeën voor De Plantenbieb zijn er volgens Ashley genoeg. “Onlangs heb ik een cursus grafische vormgeving afgerond. Ik ben bezig met het maken van filmpjes waarin ik mensen tips & tricks meegeef over het stekken en verzorgen van plantjes. Dit vind ik erg leuk om te doen”, zegt Ashley. Intenties om uit te breiden heeft ze echter niet. “Winst maken is niet mijn doel. Dan wordt het te commercieel en staat er druk achter. Dat wil ik niet. Het is een hobby waar ik veel voldoening uit haal”, aldus Ashley.
Meer informatie is te vinden op: