Redactie binnenland door Alana Wassink
ZWOLLE- In 2022 gaf één op de vier jonge werkenden in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 34 jaar aan burn-out klachten te ervaren. Vooral in de sectoren onderwijs en zorg wordt de groep werknemers zonder of met geringe burn-out klachten steeds kleiner. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het Centraal Bureau voor Statistiek.
De verschijnselen van een burn-out tussen oudere generatie en jongere generatie verschillen niet, maar de aanleidingen wel, aldus burn-out specialist Ynco de Jong. Zo blijkt dat veel jongeren vaak met klachten van psychische aard worstelen en vragen hebben over zingeving. Bij ouderen is het vaak meer werk gerelateerd, dan bij jongeren. Zij hebben vaak op een gegeven moment een breekpunt.
In de sectoren onderwijs en zorg neemt het aantal werkenden met werk gerelateerde psychische klachten het meest toe. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en het Centraal Bureau voor Statistiek. Vooral bij hoogopgeleide vrouwen is er een stijging te zien van deze klachten. Dit komt doordat er meer vrouwen dan mannen in deze sectoren werkzaam zijn.
Sociale media en nieuws hebben veel invloed op de psychische klachten van jongeren. Volgens het rapport hebben jongeren vooral aangegeven last te hebben van prestatiedruk, financiële onzekerheden en constante bereikbaarheid. Het constant zien van negatief nieuws heeft ook invloed. Sociale media kunnen een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld van jongeren, dit kan stress en werkafleiding veroorzaken volgens TNO en het Centraal Bureau voor Statistiek. “De maatschappelijke veranderingen, zoals bijvoorbeeld sociale media, zijn voor deze leeftijdsgroep enorm snel gegaan, ons systeem is daar niet goed op ingericht”, aldus Ynco de Jong.