Te veel zaken blijven al op de plank liggen om ook de milieuactivisten die snelwegen blokkeren te vervolgen. Zo zegt baas van het openbaar ministerie (OM) Rinus Otte in het programma WNL. Wegens de kosten en energie die wordt gestoken in een rechtszaak, ziet het OM weinig nut in strafrechtelijke vervolging van milieudemonstranten die snelwegen blokkeren. Door het demonstratierecht kiezen rechters er al gauw voor om demonstranten vrijuit te laten.
Volgens rechter Charlotte Meindersma worden er wel straffen opgelegd, maar houd het al snel op “Het komt eigenlijk neer op het feit dat een rechter vindt dat er al genoeg straf is gegeven omdat de demonstrant een nacht in de cel heeft gezeten. Daar houdt het dan vaak wel op, maar daardoor lijkt het alsof demonstranten geen straf krijgen”. Demonstranten van Extinction Rebelion(XR)vertrouwen op hun demonstratierecht en rekenen er ook op geen geldboete te krijgen. Zo geeft een demonstrant aan tijdens een uitzending van Politiek Nederland.
In de oplossing van OM baas Otte ziet Meindersma weinig potentie “Gesprekken hebben geen zin. In den haag is het al vaak genoeg voorgekomen dat een burgermeester in gesprek wil gaan maar daar gaan de demonstranten van Extinction Rebelion gewoon niet op in.”
Eind december 2023 heeft XR een demonstratie op snelweg de A10 georganiseerd. De demonstratie is gemeld via de sociale media waarin er een oproep werd gedaan aan mensen om zich op de snelweg te verzamelen. Die dag werden 400 demonstranten opgepakt, maar werd er aan geen van hen straffen opgelegd.
Meindersma geeft aan dat er op dit moment niet veel gedaan kan worden tegen misbruikers van het demonstratierecht “Zo lang we geen rechters hebben die daar iet mee durven te doen zal er dus niet zo veel gebeuren. Ik denk dat er heel erg veel mogelijk is maar dat rechters een beetje bang zijn voor hun eigen reputatie”. Zo geeft Otte in het programma WNL ook aan dat milieuactivisten vaak de “martelaarsrol” opzoeken.
Alhoewel demonstranten zich vaak oproepen op hun demonstratierecht kent het recht ook beperkingen “op het moment dat er een alternatieven locatie wordt geboden waarmee hetzelfde doel bereikt kan worden, zou het best kunnen zijn dat je niet op bijvoorbeeld de A10 mag demonstreren. Dus het is niet zo dat een weg blokkeren altijd wel zou mogen of dat het nooit zou mogen”, aldus Meindersma
Extinction Rebelion heeft aangegeven op 3 februari de Utrechtsebaan(A12) in Den Haag te blokkeren en op zaterdag 24 februari opnieuw de A10.
fotograaf: Sora Shimazaki, pexels