Door Vigo Radewalt
Foto: ANNO Museum Zwolle, Stichting Hart van Zwolle
ZWOLLE – Stichting Hart van Zwolle heeft, in samenwerking met hiphopcollectief Fakkelteit en museum ANNO, op donderdag 26 september een talkshow georganiseerd met de intentie om het taboe op eenzaamheid te doorbreken. Dit is tevens de aftrap van de Nationale Week tegen Eenzaamheid. Zowel de tafelgasten als het publiek deelden persoonlijke verhalen en ervaringen over eenzaamheid.
Het gesprek begon met de betekenis van eenzaamheid. Door de zaal heen klonken verschillende definities zoals alleen zijn, er niet bij horen, en jezelf isoleren. Daarna volgde een korte introductie van de tafelgasten. Aan tafel zaten Anne Dreke Deddens, docent Social Work en onderzoeker jongerenparticipatie, Annelotte de Korte, ervaringsdeskundige, en rapper Rico, die ook werkzaam is bij jongeren hip-hopgroep Fakkelteit. De tafelgasten werden om beurten gevraagd naar hun ervaringen en meningen over eenzaamheid en het taboe daaromheen.
Er werd vooral gesproken over eenzaamheid op school en sociale media. “Ik wijt eenzaamheid aan sociale media,” zei Rico al snel. Volgens de tafelgasten heeft sociale media veel invloed op eenzaamheid onder jongeren. Het kan zorgen voor onrealistische beeldvorming, wat onzekerheid en eenzaamheid kan versterken. Op scholen verschilt de bespreekbaarheid van deze problemen. Zo vertelde Anne Dreke dat op de opleiding Social Work veel aandacht is voor persoonlijke problematiek, terwijl Annelotte aangaf dat op ArtEZ, waar zij op school had gezeten, er veel meer sprake was van een taboe.
“Muziek brengt mensen samen, het is een gemeenschappelijke deler,” benoemde Rico. Muziek kan volgens hem zowel een uitlaatklep zijn als een middel om jongeren met elkaar te verbinden.