ZWOLLE – Uit onderzoek van de FNV blijkt dat twee op de drie werknemers in Nederland onbeschermd werken met kankerverwekkende stoffen. Dit komt grotendeels door een te hoge werkdruk. Ook het gebrek aan beschermingsmiddelen en voorlichting speelt een rol.
Het is essentieel om het werken met kankerverwekkende stoffen zoveel mogelijk te voorkomen, omdat 2500 van de 4000 jaarlijkse werk gerelateerde sterfgevallen door kanker veroorzaakt worden. Voorlichting geven over het werken met gevaarlijke stoffen is verplicht, maar op dit moment gebeurt dat niet altijd. Zestig procent van de respondenten uit het FNV-onderzoek zegt geen voorlichting te krijgen. “De kans dat er iemand van de arbeidsinspectie langskomt, is echt heel erg klein,” zegt Marike Schooneveldt, beleidsadviseur Veilig en Gezond bij FNV.
De Tweede Kamer kan volgens Schooneveldt een rol spelen in het uitbreiden van de arbeidsinspectie. Hierdoor zou de kans groter worden dat er inspecteurs langskomen. Ook kan de Tweede Kamer duidelijke grenswaarden vaststellen. “En dat er dan ook gehandhaafd wordt op die grenswaarden,” vertelt Schooneveldt.
Door de hoge werkdruk vergeten werknemers vaak om beschermingsmiddelen te gebruiken. “Werknemers willen even snel iets doen en vergeten dan hun handschoenen aan te trekken,” zegt Schooneveldt.
“Persoonlijke beschermingsmiddelen is de laatste optie,” zegt Schooneveldt. De eerste optie is kijken naar een vervangende stof in plaats van de gevaarlijke stof, om zo blootstelling te voorkomen. Volgens Schooneveldt hebben werkgevers vaak de neiging om te beginnen met persoonlijke bescherming. “Want ze denken dit is makkelijk en goedkoop”, zegt Schooneveldt. Persoonlijke bescherming kan echter kapotgaan, waardoor de werknemers niet goed beschermd zijn.