ARNHEM – Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft onlangs de eerste editie van een nieuwe lichtwandeling geopend. De lichtwandeling ”Uitgelicht” vertelt het verhaal van Arnhemse evacués die tijdens de Slag om Arnhem in 1944 gedwongen werden om naar het Openluchtmuseum uit te wijken. Het verhaal wordt door de ogen van een oud-bewoner verteld via verschillende lichtprojecties.
Het idee voor de wandeling is ontstaan in de zoektocht naar een duurzamere activiteit voor het najaar. ”Vroeger lag er in de winter altijd een ijsbaan, maar doordat de winters warmer werden, veranderde de ijsbaan in een soort open vrieskist die veel elektriciteit kostte”, aldus Jeffrey Koerhuis, conceptontwikkelaar Overdracht bij het Openluchtmuseum. ”Toen heeft het museum gezegd dat we de ijsbaan voor iets anders moesten vervangen”.
Aanvankelijk kwam het idee om als vervanging een lichtwandeling te organiseren niet van de grond. Pas nadat een collega van Koerhuis ergens anders een lichtwandeling had gezien, werd het idee weer besproken. ”Dit jaar is het precies 80 jaar geleden dat de evacués in ons museum gingen wonen, dus dat leek ons een goed startpunt om het verhaal door middel van een lichtwandeling te vertellen.” Over de manier waarop het verhaal in beeld gebracht moest worden bestond volgens Koerhuis geen twijfel: ”We kunnen voor de lichtwandeling letterlijk gebouwen gebruiken die in de tijd van de evacués ook al in het museum stonden.”
Duurzaamheid heeft een belangrijke rol gespeeld in de opzet van de wandeling. Zo wordt er voor de lichtprojecties en uitgelichte objecten ledverlichting gebruikt en gaan alle projecties na 23:00 uit. Volgens Koerhuis is duurzaamheid al sterk verbonden met het museum: ”Vanuit het verleden werk je al automatisch aan een soort duurzaamheid. We laten hier veel natuurlijke productieprocessen zien die vroeger gebruikt werden. Deze verhalen laten een duurzame levensstijl zien.”
De lichtwandeling is nog tot 3 november te bezoeken.
Foto: Jorrit Lousberg