Gemeente Zwolle zoekt met vernieuwde omgevingsvisie balans tussen groei en buurttevredenheid
Gemeente Zwolle zoekt met vernieuwde omgevingsvisie balans tussen groei en buurttevredenheid

Gemeente Zwolle zoekt met vernieuwde omgevingsvisie balans tussen groei en buurttevredenheid

Door Vigo Radewalt

ZWOLLE-De gemeente Zwolle heeft onlangs een vernieuwing van de eerder bepaalde Omgevingsvisie aangekondigd. In deze omgevingsvisie staan de plannen die Zwolle heeft voor het groeien van de stad. Zo moeten er woningen bij, en worden bepaalde gebieden uitgebreid. Wanneer het gaat om uitbreiding van leefgebied, is er ook vaak sprake van weerstand, bijvoorbeeld vanuit inwoners of streekverenigingen.

De gemeente Zwolle is de afgelopen jaren druk bezig geweest met het vormen van deze omgevingsvisie. Een van de belangrijke punten is woningbouw. ‘Boven op de tienduizend woningen die nu in de omgevingsvisie staan, moeten er nog vijf tot vijftienduizend bij’, vertelt planoloog Arjen Vedder, een van de betrokkenen bij het vormen van de omgevingsvisie. Andere belangrijke punten uit deze omgevingsvisie zijn bijvoorbeeld duurzaamheid, waterveiligheid en mobiliteit, zoals ruimte voor voetgangers en fietsers. Niet alle betrokkenen zijn even blij met deze ontwikkelingen.

Zwolle heeft als gemeente een verstedelijkingsstrategie ontwikkeld. Deze verstedelijkingsstrategie gaat niet alleen maar om het bouwen van woningen. Ook wordt er meer ruimte benut voor het aanleggen van bedrijventerreinen. Hierbij gaat het vooral over “verwerkende bedrijven” die hun grondproducten verwerken tot nieuwe producten. Hiermee willen de gemeente de duurzame economie bevorderen en een circulaire economie vormgeven.

‘Ik kan het me zelf ook voorstellen dat verandering in je leefomgeving lastig is’, zegt Arjen Vedder. De gemeente Zwolle is in gesprek gegaan met streekvereniging De Marsen. Zij vertegenwoordigen een gebied dat door de gemeente is aangewezen om uit te breiden. Het gaat hierbij om een uitbreiding van een nabijgelegen bedrijventerrein, wat ten koste zou gaan van landbouwgrond en leefgebied van weidevogels. Ook zou er sprake zijn dat het nabijgelegen bedrijventerrein Hessenpoort lichtoverlast veroorzaakt bij inwoners. Voorzitter van De Marsen Henk van der Horst verteld dat het overleg niet altijd even soepel verloopt: ‘we worden betrokken bij wat er allemaal gebeurt in de omgeving, maar in die zin hebben we erg weinig inbreng’. Van der Horst spreekt niet alleen negatief over de samenwerking. Zo beweert hij dat zij als streekvereniging altijd scherp op de hoogte worden gehouden van de stand van zaken.

De bewoners van het gebied worden regelmatig door de streekvereniging op de hoogte gehouden. De informatie die de vereniging krijgt van de gemeente wordt gelijk doorgespeeld naar de inwoners. De inwoners zelf ervaren overlast van vervelende geuren van de nabijgelegen ROVA-locatie, en de lichtuitstraling van bedrijventerrein Hessenpoort.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *