DEN HAAG – Miniatuurstad Madurodam stond vandaag in het teken van de Nationale Verhalendag. Deze dag voor basisschoolkinderen is georganiseerd door de Nationale Kinderherdenking. Net als zijn voorgangers is deze tiende editie het startschot voor alle kinderactiviteiten in het kader van de Dodenherdenking op 4 mei. Aan de hand van het thema ‘hoop’ leren kinderen het belang van herinneren en ontdekken ze wat ze zelf kunnen doen om hun vrijheid te beschermen.
Terwijl bezoekers buiten de miniaturen bewonderden, luisterden binnen ruim vierhonderd kinderen naar verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Scholieren van twaalf basisscholen uit het hele land kwamen samen in het hoofdgebouw van Madurodam. De Verhalendag begon met een gezamenlijke opening van een uur, gevolgd door een sessie waarin de kinderen in kleinere groepen de verhalen van gastsprekers aanhoorden. Dorien Korsten van de Nationale Kinderherdenking opende de dag met een speech en verwees daarbij naar hedendaagse conflicten. Ze begrijpt dat kinderen soms bang zijn voor de toekomst en benadrukte daarom het thema ‘hoop’: ‘’Je kunt negatieve gevoelens niet altijd wegnemen, maar wel hoop in de plaats zetten.’’
De jonge Samir (13) nam de algehele presentatie van de Verhalendag op zich. In 2023 mocht hij de herdenking op 4 mei presenteren en nu was hij door de organisatie opnieuw gevraagd voor deze editie. De dertienjarige hoopte dat de scholieren veel zouden leren tijdens de Verhalendag. ‘Houd vrede met elkaar, maak geen ruzie en gebruik geen geweld,’ antwoordde Samir toen hij uitlegde welke boodschap hij graag aan zijn leeftijdsgenoten wilde meegeven.
Twaalf gastsprekers namen vandaag deel aan het evenement. Presentator Bas Westerweel vertelde het verhaal van Truus Wijsmuller-Meijer, een verzetsvrouw die duizenden Joodse kinderen redde. Truus bleek de oud-buurvrouw van zijn opa Joop Westerweel te zijn, die zelf ook verzetsstrijder was. Bas wilde de kinderen via haar verhaal inspireren. ‘’Truus heeft altijd gezegd: ‘Als je kunt helpen, dan moet je helpen.’ Stel je voor dat ieder kind in de wereld zou denken: ‘Als ik kan helpen, dan help ik.’ Hoe mooi zou de wereld er dan uitzien?’’ Bas hoopt dat kinderen deze gedachte niet alleen meenemen, maar ook toepassen in hun dagelijks leven.
De dag werd rustig afgesloten met een tekensessie. Op vlaggetjes mochten kinderen tekenen welk verhaal zij het meest bijzonder vonden. Speciaal voor het thema ‘hoop’ had de Nationale Kinderherdenking een doeboek ontwikkeld dat de kinderen mee naar huis kregen. Op speelse wijze ontdekken zij hoe ze zelf kunnen bijdragen aan vrijheid. Tot slot kreeg iedereen het boek ‘Door hun ogen’ mee. Dit boek staat vol met inspirerende verhalen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog hebben geleefd.