Door Lara Knaken – 19-04-2025
ZWOLLE – Steeds meer paasvuren worden in Nederland verboden en dus is de toekomst van de paasvuurtraditie onzeker. Paasvuren zijn grote vreugdevuren die met Pasen traditioneel worden ontstoken. Volgens de NOS zijn door de droogte en kans op natuurbranden vrijwel alle paasvuren in de provincie Drenthe dit jaar verboden. In Overijssel wordt dit besluit tot het allerlaatste moment uitgesteld.
Robin Vrolijken, de organisator van het paasvuur in Heino vertelt hoe belangrijk dit paasvuur is. “Ons paasvuur in Heino is echt een evenement voor jong en oud. Het draagt bij aan de saamhorigheid in het dorp”. Het paasvuur in Heino is maar liefst 11 meter hoog. “Ons paasvuur trekt altijd veel mensen, je ziet echt dat jong en oud samenkomt met het paasvuur. Als het vuurtje er niet is word dat minder en dat is jammer,” aldus de organisator.
Dit jaar worden er in Nederland tussen de 400 en 500 paasvuren georganiseerd, waarvan er zo’n 300 in Overijssel plaatsvinden. Toch gaan veel van deze paasvuren dit jaar niet door. Of de traditie in Overijssel in de toekomst nog voortgezet wordt, is onzeker. Steeds meer jongeren in de provincie lijken minder enthousiast over de paasvuren. Alex Dollen uit Vriezenveen zegt: “Wat mij betreft mag het mooi afgeschaft worden. Het is beter voor het milieu, en ik zou absoluut niet willen helpen met het organiseren van een paasvuur.” Ook Florien Borggreve uit Wierden is kritisch: “Het zou me eigenlijk niet veel boeien als het niet meer bestaat, want het is vooral iets voor kleine kinderen.”
Toch zijn er ook jongeren die het paasvuur juist waarderen. Lieke Kleinjan uit Daarle vertelt: “Ik ga al mijn hele leven naar een paasvuur met Pasen, en ik zou het echt jammer vinden als ze verdwijnen. Maar zelf zou ik niet willen helpen bij de organisatie.” Er zijn echter ook jongeren die zich juist willen inzetten voor de traditie. “Ik zou het superjammer vinden als paasvuren verboden worden. Het is niet alleen een traditie, maar ook echte gezelligheid. Ik zou zeker willen helpen met het organiseren van een paasvuur om de traditie in stand te houden,” vertelt Iris Pol uit Almelo. Ook Robin Vrolijken vertelt dat er binnen hun groep vrijwilligers genoeg jongens tussen de 18 en 25 jaar zijn die het geweldig vinden om mee te helpen.
Of de paasvuurtraditie daadwerkelijk zal verdwijnen, is nog niet te zeggen. De organisatie van het paasvuur in Heino hoopt echter van harte dat dit niet zal gebeuren.
© Foto: Pexels