Door Sam Postma; 4-7-2025
Assen – Zelfredzaam, actief en gezond. Dat moeten ouderen van deze tijd blijven, volgens het nieuwe hoofdlijnenakkoord ouderenzorg dat de overheid op 3 juni heeft opgesteld. Jan Mekkes, een inwoner van de Drentse provinciehoofdstad Assen, gaat nog regelmatig naar de sportschool, wandelt graag met zijn kleinzoons en speelt af en toe een potje tafeltennis, en is daarnaast ook nog mantelzorger.
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek in 2023 al dat ouderen van boven de 75 tegenwoordig actiever, zelfredzamer en fitter zijn dan ouderen van twintig jaar geleden. Dat komt onder andere door betere gezondheidszorg, maar heeft ook veel te maken met een gezondere leefstijl die veel ouderen tegenwoordig volgen.
Toch is deze levensstijl niet altijd makkelijk om te blijven volhouden, en zijn veel ouderen afhankelijk van mantelzorg. Vandaar dat de overheid besloot om een nieuw hoofdlijnenakkoord op te stellen over ouderenzorg. Deze moet ervoor zorgen dat, met de toenemende vergrijzing én het tekort aan zorgpersoneel, mantelzorgers extra worden ondersteund in hun belangrijke taak.
Jan Mekkes uit Assen is zelf al 85 jaar, maar is nog altijd te vinden bij de fitness, in het bos of bij de tafeltennisvereniging. Daarnaast neemt hij na het ongeluk van zijn vrouw veel zorgtaken op zich. Tijdens een wandeling in het Asserbos vertelt hij hoe hij dat aanpakt.
“Het begint al ’s ochtends vroeg,” vertelt Jan. “Ik moet haar uit bed tillen, ontbijt voor haar maken, zorgen dat ze haar medicijnen slikt, en dat is alleen nog maar het begin van de dag.”
Het is inmiddels al meer dan tien jaar geleden sinds zijn vrouw verongelukte. “Ze was nog maar net hersteld van een operatie aan haar heup, en we mochten voor het eerst weer op de fiets. Helaas had iemand die dag enorm veel haast omdat hij zijn vrouw snel naar het ziekenhuis moest brengen. Toen we de auto zagen, was het al te laat.”
Het is nog erg rustig in het Asserbos, en Jan gaat even zitten op een boomstronk om zijn zelf gesmeerde boterham te eten. “Ze had een gebroken been, en vanwege haar leeftijd moesten ze die helaas amputeren,” vertelt hij, terwijl hij met zijn hand tegelijkertijd een voorbijgaande wandelaar groet.
Nadat zijn vrouw uit het ziekenhuis was ontslagen, begon een lang traject van revalidatie. “Het heeft misschien wel jaren geduurd voor ze eindelijk weer een paar stappen kon zetten met een rollator. Ze zit nog wel altijd in een rolstoel, ik vrees dat dat ook zo blijft.”
Omdat zijn vrouw in een rolstoel is beland, doet Jan naast alle sportieve activiteiten die hij zelf onderneemt ook altijd zelf de boodschappen, en helpt haar met andere dingen die ze zelf niet kan doen. “Naast het opstaan en ontbijten doe ik ook alle huishoudelijke taken, behalve het schoonmaken en koken, daarbij krijgen we hulp van de zorg. Dat geeft mij wat tijd om uit te rusten.”
Veel rust krijgt Jan namelijk niet. “Ik heb steeds minder tijd om de dingen te doen die ik altijd deed. Ik ga minder wandelen met mijn kleinzoons, minder naar de tafeltennis en een simpel bezoekje aan mijn dochters kost al te veel tijd.”
Gelukkig is er nu dus een nieuw hoofdlijnenakkoord om mantelzorgers te ondersteunen. “Ik vind het goed dat er meer ondersteuning komt, ik heb echt meer tijd voor mezelf nodig.”
Jan vindt namelijk het belangrijkste als je mantelzorger bent, dat je jezelf niet uit het oog verliest. “Mijn advies voor anderen? Nou, blijf in beweging, en zoek menselijk contact waar het kan, dan voel je je minder eenzaam, en worden de zorgtaken een minder zware last.”
Al met al is het dus nog te doen voor Jan, maar hopelijk geeft de extra steun die er volgens het akkoord ouderenzorg moet komen hem toch nog een beetje extra rust.