Meer geweld tegen journalisten 
Meer geweld tegen journalisten 

Meer geweld tegen journalisten 

ZWOLLE – Het aantal incidenten waarbij journalisten worden geconfronteerd met bedreigingen, intimidatie en geweld is in 2024 wederom gestegen. In 2023 werden al 218 incidenten gemeld, maar dit aantal nam in 2024 toe tot 249. Dit blijkt uit cijfers van PersVeilig.  

Er zit al jaren een stijging in de incidenten rondom journalisten. Een deel van deze incidenten vindt mondeling plaats of via sociale media.  Daarnaast is er ook een sterke toename in fysieke aanvallen op journalisten. Dit percentage steeg met 93%, van 29 naar 56 incidenten. 2021, het coronajaar, was een uitschieter in het aantal incidenten. De stijging in incidenten van het afgelopen jaar komt voor een deel door pro-Palestinarellen in Amsterdam.  

Het werk van de journalisten lijdt onder deze incidenten. Jasper Bunskoek is onderzoeksjournalist bij RTL Nieuws. Hij herkent de stijging in incidenten van de afgelopen jaren. Dit merkt hij vooral wanneer hij wederhoor wil vragen bij partijen die worden onderzocht. “Het mag natuurlijk dat mensen het niet leuk vinden wat er over ze geschreven wordt. Dit mogen ze ook best aankaarten. Zo werkt het wederhoor. De laatste jaren merk ik steeds vaker direct mensen hun advocaat op ons afsturen. Dat is stuitend.” Bunskoek vertelt dat het aanspannen van juridische zaken veel tijd kost. “Dat is tijd die ik liever wil besteden aan onderzoek doen en mijn verhalen verbeter.” 

Deze harde realiteit is iets waar ook aankomende journalisten rekening mee moeten houden. Dat is te merken binnen de opleiding journalistiek. Miranda van Dijk is opleidingsmanager van de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Windesheim. Ze ziet het als een taak van de opleiding om studenten voor te bereiden op de eventuele risico’s van het vak. “Op dit moment zijn we druk bezig met manieren vinden om veiligheid meer mee te nemen in de opleiding.”  Van Dijk heeft voor alle toekomstige journalisten alvast een belangrijke boodschap. “Zoek het gevaar niet op als dat niet strikt noodzakelijk is,” drukt ze haar studenten op het hart. Toch mogen deze statistieken studenten niet ontmoedigen om voor het vak journalistiek te kiezen, vindt Van Dijk. “Deze cijfers laten zien dat het nu belangrijker dan ooit is om goede journalistiek te bedrijven”, benadrukt ze.  

Foto: Mido Makasardi (via Pexels)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *