ELBURG – De wolf wordt steeds vaker gesignaleerd op het land van veehouders. Hierbij wordt regelmatig vee aangevallen en gedood. Er is regelmatig discussie over de rol van de wolf in ons land, maar wat is die rol precies? Volgens Chantal Tutein Nolthenius, de woordvoerder van de Wolvencommissie Gelderland, is de wolf niet meer weg te denken uit Nederland en moet er gezocht worden naar gepaste oplossingen die zowel veehouders als de wolf tegemoet komen.
Veel veehouders pleiten voor het recht om wolven die hun weilanden betreden, te mogen bestrijden ter bescherming van hun vee. Dit is echter momenteel wettelijk niet toegestaan. “Voor probleemwolven zijn er duidelijke afspraken. Een wolf die tot twee keer toe vee pakt, ondanks een wolfwerend raster, wordt door de Wolvencommissie als een probleemwolf beschouwd en mag uit de populatie worden gehaald”, zegt Tutein Nolthenius. Wel voegt ze toe dat het vaststellen hiervan vaak lastig is.
Momenteel heeft de wolf nog de hoogste wettelijk beschermde status onder de Europese natuurbeschermingswetten. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk gemaakt de wolf te verjagen, bejagen of af te schrikken. “Er worden stappen gezet om de strikt beschermde status af te schalen naar beschermd, maar om het Verdrag van Bern te wijzigen gaan jaren overheen”, vertelt Tutein Nolthenius.
De gunstige staat van instandhouding wordt momenteel bepaald op basis van de wolvenpopulatie in Nederland, die nog niet groot genoeg is. Daarom pleit de Wolvencommissie ervoor om te kijken naar de populatie binnen de Benelux. “Zwijnen, reeën en edelherten, wat ook beschermde diersoorten zijn, mogen bijvoorbeeld wel bejaagd worden omdat hun populatie groot genoeg is om aan de gunstige staat van instandhouding te voldoen”, voegt Tutein Nolthenius toe.
Foto: M. Zonderling