EINDHOVEN – Studenten van team TU/ecomotive aan de TU Eindhoven hebben de Phoenix gepresenteerd. Een nieuwe, duurzame elektrische auto. De auto bestaat grotendeels uit losse elementen, waardoor de materialen voor het grootste deel herbruikbaar zijn. De studenten hopen de auto-industrie hiermee te inspireren.
Het team begon iets meer dan een jaar geleden met allemaal nieuwe mensen. “We wisten helemaal niet wat we moesten doen, behalve dat we een duurzame auto moesten maken”, vertelt Sylvia Frints, teamlid van TU/ecomotive. Het team heeft verschillende concepten onderzocht en gekeken naar wat de auto-industrie op dit moment nodig heeft en welk probleem ze willen aanpakken.
“Phoenix is op een vrij eenvoudige manier in elkaar gezet. We hebben zo min mogelijk verschillende materialen gebruikt”, zegt Frints. “De onderdelen zijn zo in elkaar gezet dat ze niet permanent aan elkaar vastzitten”, voegt ze toe. Dit maakt het mogelijk om de onderdelen zuiver van elkaar te scheiden en de onderdelen zuiver te recyclen. Dit maakt de Phoenix duurzaam. Daarnaast verwacht het team dat deze innovaties bijdragen aan het verlagen van de kosten van elektrische auto’s.
De Phoenix beschikt over zowel vaste als verwijderbare batterijen. “De verwijderbare batterijen zijn vooral bedoeld voor langere afstanden. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat”, geeft Frints aan. Deze batterijen vergroten de actieradius van de Phoenix met ruim 60 procent. Ook vertelt ze dat het mogelijk is om de verwijderbare batterijen voor andere doeleinden te gebruiken. Op deze manier is het mogelijk de batterijen slimmer te gebruikt en daarmee de levensduur te verlengen.
Foto’s: TU/ecomotive, Sarp Gürel