Bi+ vrouwen vaakst slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag: ‘onbekend maakt onbemind’
Bi+ vrouwen vaakst slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag: ‘onbekend maakt onbemind’

Bi+ vrouwen vaakst slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag: ‘onbekend maakt onbemind’

ZWOLLE – Uit de tweejaarlijkse monitor van het CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) blijkt dat bi+ vrouwen het vaakst seksueel grensoverschrijdend gedrag ervaren. “Bi+ is echt nog heel erg onzichtbaar” ,aldus Daphne Hermsen van Bi+ Nederland. Het op 25 november uitgebrachte rapport is niet de eerste keer dat bi+ vrouwen er zo uitspringen. Uit de rapporten van 2020 en 2022 bleek hetzelfde probleem.

34 procent van de bi+ vrouwen heeft het afgelopen jaar last gehad van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Onder bi+ valt iedereen die zich aangetrokken voelt tot meer dan één gender. Dit is het hoogste percentage. Volgens Hermsen is de reden waarom Bi+ vrouwen meer seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaken, nog niet duidelijk onderzocht. Wel lopen er op dit moment onderzoeken specifiek naar bi+ vrouwen en seksueel geweld. Dit is volgens Hermsen alweer een stap in de goede richting.

De reden voor het hogere percentage is nog onduidelijk. “We weten dat eigenlijk niet helemaal, maar vermoedelijk hangt het samen met stereotypen over bi+” ,vertelt Hermsen. Zo bestaat er een vooroordeel dat bi+ mensen promiscue zijn en geen monogame relatie kunnen hebben. Volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is 64 procent van de bi+ community monogaam. “In onze periodieke LHBTQ-monitor zie ik wel dat die vooroordelen afnemen, maar ze zijn zeker nog niet verdwenen,” vertelt Roos Pijpers van Movisie.

De bi+ community is de grootste binnen de LHBTQ+ in Nederland. Toch is er in de media minder aandacht voor bi+ mensen dan voor homo- of lesbische mensen. “Terwijl bi+ mensen echt andere problemen hebben dan homo- en lesbische mensen” ,vertelt Hermsen. Bi+ mensen voelen zich soms slecht begrepen. Volgens Pijpers kan het zijn dat mensen niet precies weten wat het betekent om bi+ te zijn, en dat er daardoor een minder positief beeld ontstaat.

In de eerdergenoemde LHBTQ-monitor scoorden bi+ mensen niet goed. Zo heeft de bi+ community, net als andere LHBTQ+ groepen, vaker last van suïcidale gedachten en depressie dan cis-hetero mensen. “Er kan toch iets spelen van onbekendheid, dat moet je allereerst aanpakken” ,vertelt Pijpers. Verder zegt ze dat bi+ mensen voortdurend worden geconfronteerd met mensen die ze in een hokje willen plaatsen. Dit kan behoorlijke gevolgen hebben. “Dat doet iets met wie je bent, je kunt niet volledig jezelf zijn” ,aldus Pijpers.

Volgens Hermsen kan er een stap worden gezet in de hulpverlening na seksueel grensoverschrijdend gedrag voor bi+ vrouwen. Er is op dit moment weinig kennis over de rol van de bi+ oriëntatie in het meemaken van seksueel geweld. “Die hulpverlening is nog niet altijd bi+ inclusief of sensitief” ,vertelt Hermsen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *