EMMEN– Steeds meer sportvissers in Emmen nemen langzamerhand afstand van het gebruik van vislood. Dat stelt Sietse de Haas, penningmeester van hengelsportvereniging ”Het Meuntje.” Dit heeft voornamelijk te maken met de schadelijke gevolgen die vislood voor de gezondheid kan hebben. ”Mensen zijn zich daar bewust van en daarom stappen er steeds meer mensen over naar andere gewichtjes”, aldus de Haas.
Er bestaat al langer commotie over het gebruik van vislood. Onlangs pleitte Hester Hendriks, toxicoloog en wetenschappelijk medewerkster bij het RIVM, voor het stoppen van het gebruik van schadelijk vislood. Volgens haar kunnen vissen, planten en andere waterorganismen hoge concentraties opgelost lood dat achterblijft in het water binnenkrijgen, waardoor deze mogelijk een loodvergiftiging oplopen.
Naast de schade die vislood toe kan brengen aan het ecosysteem in Nederlandse sloten en meren, bestaat er ook een gezondheidsrisico voor mensen. Volgens Hendriks komt dit onder andere door opstapeling in de voedselketen en het zelf gieten van vislood. ”Vissers smelten het lood en gieten het vervolgens in mallen. Hierbij komen er looddampen vrij.” Mogelijke gevolgen van een te hoge blootstelling aan lood voor mensen zijn bijvoorbeeld bloedarmoede, een verhoogde bloeddruk en zelfs hersenschade.
Voor vislood bestaan er al enkele alternatieven. Zo zijn er gewichtjes gemaakt van ijzer, staal, mineraal en andere metalen. Hoewel veel sportvissers voorstander zijn van deze loodvervangers, ontbreekt bij sommigen nog steeds de noodzaak om meteen over te stappen. De Haas: ”Sommige leden gebruiken al jaren dezelfde loodjes bij het vissen, dus wachten ze totdat hun loodjes opraken.”
Over de vraag of hij zelf ook lood smelt kan de Haas kort zijn: ”Nee, dat doe ik niet.”