Nederlandse musea kopen Van Gogh

Door Vincent Hovinga

Vorige week werd bekend dat twee schilderijen van Van Gogh verkocht zijn op de veiling van Sotherby’s in New York. Nadien bleken het Van Gogh museum in Amsterdam en het Drents museum te Assen de kopers van het tweede te zijn. Het gaat om Onkruid verbrandende boer, dat dateert uit 1883.

Met de aankoop zijn nu alle vijf van de schilderijen die Van Gogh maakte tijdens zijn verblijf in Drenthe in handen van Nederlandse musea. Ook zijn er een aantal brieven die hij in die periode, de herfst van 1883, aan zijn broer schreef aangekocht. Vanwege de kostbaarheid van Van Goghs werken komt het zelden voor dat een Nederlands museum een schilderij aanschaft. Zo was de laatste keer dat het Amsterdamse museum een exemplaar wist te bemachtigen alweer in 1977. Onkruid verbrandende boer ging uiteindelijk voor 2,8 miljoen van de hand.

Het Drents Museum en het Van Gogh betalen beide een derde van het bedrag. Een particuliere donateur van het Van Gogh museum droeg ook een aanzienlijk deel bij, maar wil liever anoniem blijven. De rest wordt aangevuld door verschillende fondsen, onder andere de provincie Drenthe. Een woordvoerder van de provincie laat weten verheugd te zijn; Dit is waarvoor het cultuurbudget bedoeld is. We kunnen niet wachten tot het schilderij te bewonderen zal zijn in het museum.”

Ook het museum zelf is erg blij met de aanwinst. Het is natuurlijk een enorm bedrag voor een museum als het onze, maar we zijn ongelooflijk blij dat het werk na meer dan honderd jaar weer naar Drenthe komt. Het hoort hier gewoon thuis.” Het schilderij zal eerst te bewonderen zijn in het Drents museum, waar het deel uit zal maken van de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. Die opent op 24 november, maar het is nog onduidelijk of de Van Gogh daar direct te zien zal zijn.

Ook werd een ander werk van de schilder geveild, uit 1886 van wandelaars in een park in Parijs. Dat doek bracht omgerekend uiteindelijk 8,8 miljoen euro op. Het echter niet bekend wie het schilderij gekocht heeft.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.