Alsnog gevolgen voor bedrijven na versoepeling PFAS-norm

Door: Daphne Louws

De versoepeling van de PFAS-norm zorgt ervoor dat veel bouwprojecten weer verder kunnen, maar dit geldt niet voor alle projecten. PFAS zijn giftige stoffen die in de grond of in het water gevonden worden. “We moeten projecten uitstellen en dit kost geld,” vertelt Jan Timmer van Knipscheer Infrastructuur BV.

Knipscheer komt met hun projecten in aanraking met PFAS dat in de grond zit en dat zorgt voor uitdagingen. “In overleg met de opdrachtgever kunnen we meestal tot een oplossing komen, maar daar zijn wel kosten aan verbonden. Dit is overigens niet altijd het geval. We hebben een aantal projecten uit moeten stellen,” aldus Timmer, hoofd werkvoorbereiding. Het bedrijf heeft geen last van andere gevolgen zoals het moeten ontslaan van haar leden.

Branchevereniging Bouwend Nederland zegt tegen de NOS dat er 1344 projecten vertraagd zijn. Uit een enquête van de branchevereniging kwam naar voren dat ruim 2,2 miljoen kubieke meter grond vast stond voor de versoepeling van de PFAS-norm. Dit betekent dat er ruim honderdduizend vrachtwagens zouden moeten rijden om de grond te vervoeren. Dat is een file van Den Haag naar Barcelona.

PFAS staat voor poly- en perfluoroalkylstoffen. Deze chemische stoffen komen vrij bij de productie en verwerking van onder meer meubels, kleding en pannen. Afgelopen vrijdag werd er een nieuwe PFAS-norm bekend. Grond mag nu worden verplaatst als er per kilo minder dan 0,8 microgram PFAS in zit. Dit is acht keer zoveel als in de zomer. Van de zomer was de norm namelijk 0,1 microgram per kilo.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.