Daimist: “Verbod op ayahuasca absurd!”

Door: Serena Caruso

ZWOLLE- Rechten van de mens zijn geschonden door het verbod op ayahuasca voor de Santo Daimekerk. Dat zegt Maurits Hoogerwerf, lid van het religieuze genootschap. De hallucinogene drank is sinds 1 oktober verboden door de Hoge Raad. Het middel bevat het bestandsdeel dimethyltryptamine (DMT) en wordt beschouwd als een harddrug.

In de Santo Daime religie staat het drinken van het sacrament Santo Daime, oftewel ayahuasca, centraal. Het wordt van oudsher door sjamanen in het Amazonegebied gebruikt om de spirituele dimensie te betreden. De Santo Daimekerken bieden een beschermde, rituele setting aan voor de aanhangers van de religie, daimisten genaamd.

Daimist Hoogerwerf vindt het verbod op zich goed. “Voor ons niet, maar wel voor alle bedrijven en neo-sjamanen die een verdienmodel hebben ontdekt en die zomaar ayahuasca aan mensen geven. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat als iemand ayahuasca drinkt er iets met diegene gebeurt. Dit is niet alleen fysiek, maar ook spiritueel. Mensen stellen zich open voor krachten waar ze of niet in geloven of zich niet bewust van zijn en dat brengt risico’s met zich mee.”

“Voor de kerk is het verbod absurd. Als je kijkt naar artikel 9 van het Europese hof van rechten van de mens, staat er duidelijk in dat Santo Daime een religie is en dat mensen recht hebben op vrijheid van religie. Het is zoals iedere zondag naar de kerk gaan. Wij gaan ook gewoon naar de kerk en het gebruik van ayahuasca maakt daar deel van uit.”

Irene Hadjidakis – Van Schagen, contactpersoon van de Santo Daime: “We zijn echt verbijsterd dat deze uitspraak er is. De uitspraak heeft het erover dat ayahuasca gezien wordt als gevaar voor de volksgezondheid omdat ayahuasca en DMT in het vonnis door elkaar worden gehaald. Ze praten over ayahuasca alsof ze het over DMT hebben, terwijl er maar nul komma nul, nul, nul nog wat procent DMT inzit. Het enige gevaar van de ayahuasca is het onoordeelkundige gebruik. Mensen die het aanbieden maar niet geautoriseerd zijn om rituelen te borgen of de goede nodige begeleiding te geven. Ook de enorme commercialisering is een gevaar.”

Maaike van der Meijden, psycholoog bij afkickkliniek Trubendorffer vertelt dat er nog geen ayahuascaverslavingen bij hen zijn gemeld. “In de maanden dat ik op de aanmeldlijn zit, heb ik nog niemand over ayahuasca gehoord. Het kan zijn dat het een langere aanlooptijd nodig heeft, omdat het relatief nieuw is.”

Hadjidakis – Van Schagen pleit voor de regulering van ayahuasca:  “Om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de drank, helpt het niet om het te verbieden. Dan duw je het juist in de criminaliteit. Er zijn een heleboel integere aanbieders van deze drank. Er zou dus onderscheid gemaakt moeten worden.”

De Santo Daime wil verder geen uitspraak doen over het gebruik van ayahuasca bij de ceremonies.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.