Een moment om te herdenken – Column

Door: Serena Caruso

Al sinds mensenheugenis worden kaarsjes aangestoken in religieuze bijeenkomsten en spirituele gelegenheden. Letterlijk een lichtje in de duisternis dat verlichting brengt aan degene met verdriet. Een lichtje dat houvast geeft, troost biedt en het verdriet tastbaar maakt, vooral wanneer er iemand is overleden. Mensen hebben dan behoefte aan een ritueel om de betreffende persoon te herdenken. Een moment om samen zonder woorden elkaar te kunnen begrijpen en met elkaar mee te kunnen leven.

Wereldlichtjesdag is hier een mooi voorbeeld van. Op elke tweede zondag in de maand december worden om 19:00 uur lichtjes aangestoken om het overleden kind te herdenken. Een moment om leed te delen, maar ook om te beseffen dat je er niet alleen voor staat.

Het idee komt oorspronkelijk uit Amerika en is bedacht door The Compassionate Friends organization. Het begon in 1997 als een klein concept op internet en is uitgegroeid tot een wereldwijd succes. Overal ter wereld worden de lichtjes om 19:00 uur aangestoken, waardoor er een golf van licht lijkt te ontstaan over de hele wereld.

Ik vind het idee van de Wereldlichtjesdag een heel mooi initiatief. Op deze manier wordt er toch even stilgestaan bij de waarde van een mensenleven en hoe erg het gemist kan worden. Er wordt tegenwoordig te weinig bij stilgestaan dat het niet vanzelfsprekend is om gezond te zijn. Een naaste verliezen is verschrikkelijk, maar een kind verliezen, blijft de ergste pijn die een ouder kan doorstaan. Daarom moeten we samenkomen om te herdenken, een kaarsje aan te steken en medeleven te tonen. Speciaal voor de ouders, maar ook voor de verloren kinderen.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.