Leven met diabetes type 1

Door: Vera Heikens

Fleur kwam er rond haar twaalfde achter dat ze diabetes type 1 heeft. Dit is een auto-immuunziekte, waarbij haar lichaam zelf geen insuline meer aanmaakt. Insuline is een hormoon die het glucosegehalte verlaagt. Hier heeft ze een insuline pomp voor en een glucosesensor, waar ze haar bloedsuikers mee controleert. ‘’Ik moet zo`n acht keer per dag mijn waardes checken’’.  

‘’Ik merk dat ik toch wat beter op mezelf let’’ vertelt Fleur, ‘’ik maak betere keuzes voor mezelf.’’ Op haar voeding letten is dan ook belangrijk. Zo koos ze voor de studie diëtiek. ‘’Als ik zelf naar de diëtist ging dan zag ik de kracht van mensen beter maken zonder medicatie.’’

Naast voeding moet ze ook letten op het sporten. Dit was voor haar niet altijd even makkelijk: ‘’wat ik bijvoorbeeld vervelend vind is dat ik niet kan zeggen dat ik nú ga sporten. Als mijn waardes niet goed gaan dan kan dat niet.’’ In het verleden heeft Fleur een aantal jaar gehockeyd. Elke week aanwezig zijn bij de trainingen of mee spelen met de wedstrijden zat er dan ook niet altijd voor haar in. ‘’De ene keer vliegen mijn waardes keihard omhoog en de andere keer zijn ze te laag.’’

‘’Ik ga al deze donuts opeten en dan krijg ik diabetes’’ dit soort aanstotelijke opmerkingen hoort Fleur wel eens voorbij komen wanneer ze bijvoorbeeld door de supermarkt loopt. Ook wanneer ze een hemdje aanheeft krijgt ze regelmatig de vraag wat er op haar arm zit. Op haar bovenarm zit een sensor die haar glucose meet. ‘’Dit vind ik soms wel vervelend.’’ Iets anders waar ze zich aan ergert is wanneer ze mensen hoort klagen over hoe vervelend en eng bloedprikken is. Als diabetespatiënt moet je namelijk regelmatig bloed laten afnemen. Fleur doet dat één keer in het half jaar. Wanneer je geen glucosesensor hebt, moet dit vaker.

Sociale gelegenheden als feestjes zijn ook niet altijd even makkelijk. ‘’Soms vind ik het best wel lastig als er dan een feestje is dat er dan alleen maar normale Fanta en cola is.’’ Om haar glucosegehalte op peil te houden moet ze zo min mogelijk suiker binnenkrijgen. Daarom mogen light-producten niet ontbreken in Fleurs levensstijl.

Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes, waarvan ongeveer 9% diabetes type 1 heeft. Dit vermeldt het RIVM. Veel mensen denken dat diabetes komt door een ongezonde levensstijl. Dit is kenmerkend voor diabetes type 2. Te weinig bewegen en ongezonde voeding zijn twee bekende oorzaken. Dit leidt tot een tekort aan insuline, waardoor op den duur een te hoog glucosegehalte ontstaat in het bloed. Bij diabetes type 1 zijn het vooral genetische factoren die een grote rol spelen in het ontstaan van de ziekte.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.