Vindicat wint vertrouwen terug

 

Door: Catharina Veldman

GRONINGEN- De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool gaan vanaf dit schooljaar de Groningse studentenvereniging Vindicat weer financieren. Deze accreditatie werd vorig jaar ingetrokken na meerdere incidenten die niet door de beugel konden. Volgens Evanya Breuer, woordvoerder van de Hanzehogeschool, heeft de studentenvereniging laten zien dat ze echt goede stappen hebben gezet. “Positieve stappen die mooie ontwikkelingen laten zien op verschillende punten.”

De accreditatiecommissie studentenorganisaties heeft gezien dat er stappen zijn gezet richting een cultuurverandering, en zij adviseerden zelfs om voor drie jaar te accrediteren. “Wij hebben als Universiteit en Hogeschool gezegd dat wij jaarlijks willen accrediteren, om toch nog even de vinger aan de pols te houden”, aldus Evanya Breuer.

Vindicat zelf is erg blij met het besluit. “We zijn er heel verheugd om, het is een blijk van vertrouwen. Maar we realiseren ons ook dat we er nog niet zijn”, aldus Floris Hamann, rector van Vindicat. Volgens hem hebben er binnen de vereniging wel degelijk veranderingen plaatsgevonden, en dat wordt nu dus beloond. “We merken een vergrote integratie onderling, we laten de leden bewuster met alcohol omgaan, er is meer diversiteit binnen de commissies en de betrokkenheid van de leden is vergroot.”

Vindicat is de afgelopen jaren een paar keer slecht in het nieuws geweest. Zo hebben een aantal leden zich behoorlijk misdragen in een sushi restaurant, en stond er in 2018 nog een lid terecht voor mishandeling van een aspirant-lid. Uiteindelijk kozen de RUG en Hanze Hogeschool er vorig jaar voor de accreditatie niet voort te zetten. Zij vonden de grote rol van alcohol, gebrek aan transparantie en de onveilige cultuur genoeg redenen hiervoor.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.