Rustig verloop sinterklaasintocht ondanks aanwezigheid Groningse hooligans

Door: Lotte Wilbrink

GRONINGEN – De intocht van sinterklaas in Groningen is rustig verlopen. Ondanks dat de groep ‘The Groningen Hooligan Crew’ op het Emmaplein in Groningen tegenover de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stonden. Via de Facebook pagina “The Hooligan Scene” riepen ze mensen op om samen als pro-zwarte piet demonstranten geluid te laten horen voor het kinderfeest. Door extra inzet van politie agenten en het op tijd handelen is het niet uitgelopen op een knokpartij.

 

Supportersbegeleider bij politie Groningen en wijkagent Fred Wilbrink: “Al met al hebben wij met extra inzet van 50 politie agenten ervoor kunnen zorgen dat er geen opstootjes waren”. In het vak van pro-zwarte piet waren ongeveer 70 hooligans van Fc Groningen. “De hooligans hebben via een andere route geprobeerd bij het vak te komen, zij zijn terug gestuurd door de extra inzet van de bereden politie”. Tijdens de intocht was het in de stad en op het Emmaplein vrij rustig. “Er is een moment geweest dat de hooligans door de hekken heen braken en oog in oog stonden met KOZP demonstranten. De politie heeft toen ingegrepen, waardoor het niet verder uit de hand is gelopen.”

 

Niet alleen in Groningen, maar ook in andere steden waren voetbalsupporters aanwezig om onrust te veroorzaken tijdens het kinderfeest. Ook Fred Wilbrink geeft aan dit tegenwoordig vaker te zien: “Vorig jaar lieten voetbalsupporters al van zich horen en nu zie je bijna overal dat ze op de protesten afkomen”.

 

Ook Otto Adang geeft aan dat er niet een duidelijke verklaring is voor de bemoeienis van supporters. Adang is gedragswetenschapper, hoogleraar Openbare Orde & Gevaarbeheersing aan de Politieacademie. Sinds 2016 is hij ook werkzaam als hoogleraar Veiligheid en collectief gedrag aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij geeft aan dat er over een groep supporters niet één beeld te geven is. “Bepaalde groepen voetbalsupporters zijn opzoek naar gelegenheden buiten het voetbalstadion om incidenten op te zoeken. Vooral de categorie ‘Hooligans’ gaan op zoek naar confrontaties met rivalen.” “Doordat op dit moment een groot deel van de maatschappij achter het standpunt staat om zwarte piet te houden, zoeken de hooligans in dit geval eerder de confrontatie op.”

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.