De schop is nu eindelijk de grond in gegaan bij Lievingerveld

Door Birgit Ham

BEILEN— De stikstofwet zou geen probleem vormen voor de bouw. Hoewel de graafmachines bezig zijn voor het aanleggen van wegen en later de riolering en funderingen zal dat het enige zijn wat er qua bouw gedaan gaat worden. De rest is milieuvriendelijk. “In april zouden de wegen klaar zijn en wordt er verder gekeken met wanneer de leden kunnen beginnen met het bouwen van hun woningen” vertelt Roelof Engebers gebiedsregisseur van Lievingerveld.

Judith van den Berg laat ons eerder in 2017 weten dat het project in strijd zou gaan met het beleid wat meer ruimte biedt voor beekdalen. De stikstofwet bracht ook enigszins problemen met zich mee wat betreft de bouw van de huizen. Ook Drents Landschap en Natuurmonumenten spraken hun ontevredenheid uit over het project en legden het bij de gemeente neer om dit probleem aan te pakken.

“We zijn met iedereen rond de tafel gegaan” vertelt Engebers. Tijdens het gesprek besloot het bestuur van Lievingerveld samen met het waterschap om meer ruimte te bieden aan de Beilerstroom bij de noordkant van het gebied. Hier ligt het laagste deel van Lievingerveld en zou de rivier vaker kunnen overstromen “De laatste keer dat de Beilerstroom is overstroomd was in 1998,” vertelt Engebers, “maar we krijgen natuurlijk te maken met extremere weersomstandigheden, vandaar dat we hier de kavels niet dichterbij de rivier laten bouwen.”

De stikstofwet is volgens Engebers geen probleem, hij verteld ons het volgende “De toekomstige bewoners mogen er skeletwoningen op plaatsen, deze woningen zijn al elders gemaakt en kunnen dus op de kavel in elkaar gezet worden. Er vindt dus geen traditionele bouw plaats met betonstorten en veel klussen, veel woningen van de deelnemers zijn dus ook van duurzaam en of licht materiaal. Er zijn dus geen andere machines nodig en daardoor blijft de uitstoot laag.”

Ook Judith van den Berg is tevreden met de oplossingen “Nu de rivier meer ruimte heeft en de stikstofuitstoot laag blijft is het een erg mooi en zeer uniek project. Ik ben tevreden met de uitkomst van ons gesprek. Alle partijen zijn nu tevreden met de beslissingen die genomen zijn.”

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.