Klimaatverandering beïnvloedt Woudagemaal

Door: Serena Caruso

Lemmer – Het Woudagemaal heeft afgelopen week extra gedraaid door de voorspelde stormen en neerslag. Normaal gesproken heeft het gemaal speciale draaidagen voor bezoekers, maar deze keer moest hij extra pompen om het overtollige water uit de Friese boezem te halen. Jan Smith, vrijwilliger bij het Woudagemaal vreest dat de machine in de toekomst veel vaker actief zal zijn.

Op zeven oktober 2020 is het Woudagemaal precies honderd jaar geopend. Smith: “Er zijn natuurlijk wel plannen om er een mooi feest van te maken, maar wat precies is nog onbekend.” Het gemaal werd destijds geopend door koningin Wilhelmina. “Wellicht zou koning Willem Alexander dit nog een keer kunnen bijwonen, want het is wel zijn familie die dit gemaal geopend heeft. Wie weet?”

Het Woudagemaal ondergaat intussen grote veranderingen. De entree zal worden verbouwd en de merchandise zal worden uitgebreid. Ook zijn er plannen voor een nieuwe expositie. Een belangrijke boodschap die de vrijwilligers willen verspreiden, is het belang van water. Door middel van de expositie wordt er geprobeerd om meer bewustwording te creëren over watergebruik. Vooral nu de klimaatverandering grote pieken in de neerslag veroorzaakt, is het belangrijk dat bezoekers de gevolgen leren kennen. Ook zullen er voorbeelden gegeven worden over hoe je zelf een steentje bij kan dragen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van een ‘groene tuin’ of het plaatsen van een regenton. De vernieuwde expositie zal rond mei van start gaan.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.