Zzp’ers treffen eigen maatregelen in de paardensector vanwege het coronavirus

Door: Rianne de Bruin

VEENWOUDEN – Het coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep en zo ook de paardenbranche. De Sectorraad Paarden adviseert om niet noodzakelijke behandelingen, zoals afspraken met de paardengebit dierenarts en hoefsmeden uit te stellen. In de hippische sector mag nog gewerkt worden, maar iedereen moet de maatregelen van het RIVM in acht nemen. Paardengebit Dierenarts Sanne Journée heeft zelf actie genomen. “Op het moment annuleer ik alle afspraken die geen spoed hebben totdat alles weer op gang komt en het coronavirus onder controle lijkt te zijn.”

Op het moment ben ik bezig alle afspraken die geen haast hebben te annuleren totdat alles weer wat op gang gaat komen….

Gepostet von Paardengebit Dierenarts Sanne Journée am Montag, 16. März 2020

Het coronavirus gaat niet over op de paarden, toch heeft het impact op de sector. Speciale maatregelen voor werknemers en zzp’ers in de hippische sector zijn er nog niet. Behandelingen van dierenartsen en hoefsmeden worden wel als noodzakelijk gezien voor het dierenwelzijn. In de paardenbranche wordt nu zelf verantwoordelijkheid genomen om verdere verspreiding te voorkomen. “Alleen noodzakelijke casussen behandel ik bij mij thuis. Zo kan ik ook de hygiëne in eigen hand houden, door mijn eigen terrein schoon te maken”, zegt Paardengebit Dierenarts Journée. De voornaamste reden waarom ze is gestopt met behandelen is vanwege het verdoven van paarden voor de behandeling, waar twee of drie mensen toch vaak dicht op elkaar staan. Het advies is om 1,5 meter bij elkaar vandaan te blijven. “Dat werkt gewoon niet als je met paarden werkt. Je kan ze niet prikken op afstand van iemand en dat geldt vooral voor lastige paarden.”

Hoefsmid Henk Knippenberg is daarentegen nog volop aan het werk en hij vindt het niet nodig om te stoppen, zolang er nog geen sprake is van een lockdown. “Zolang de klant nog wil dat ik kom, kom ik nog langs om de paarden te bekappen.” Hij heeft nog niet gemerkt dat het aantal klanten afneemt in Friesland. Om zijn werk nog een tijd te kunnen uitvoeren neemt hij wel enige maatregelen. “Ik probeer wel afstand te houden, ik was mijn handen wat regelmatiger en ik heb extra ontsmettingsmiddel in de auto staan, waar ik gereedschap in doop.” Volgens Knippenberg is het werk vooralsnog hetzelfde als anders.

Tot nu toe zijn er al strenge maatregelen getroffen in de paardensector. Maneges sluiten deuren voor lessen en kantines vallen onder de horeca. Pensionstallen stellen schema’s op voor eigenaren om hun paarden te verzorgen en wedstrijden en evenementen zijn afgelast. “Het is goed dat al deze maatregelen worden genomen, maar de paarden moeten toch verzorgd worden en en hebben recht op veterinaire behandelingen”, aldus de hoefsmid Henk Knippenberg. De paardensector is dus op verzorging en voeding van de paarden na compleet stilgelegd van de ene op de andere dag om grote groepen te vermijden. “Meer dan dat kun je denk ik niet doen. Ik vind het wel lastig om te zeggen of er genoeg maatregelen zijn voor ons, omdat ik niet weet wat iedere ondernemer precies doet”, reageert Paardengebit Dierenarts Journée.

De paardensport komt erg te lijden onder het virus, maar iedereen in de sport is solidair met elkaar in de hoop de verspreiding te stoppen en snel weer aan de slag te kunnen. Iedereen in de paardensport kampt met grote financiële gevolgen, omdat activiteiten opeens moesten worden gestaakt. De KNHS is samen met andere sportbonden en onder leiding van NOC*NSF in gesprek met de rijksoverheid en de gemeenten over hoe de noodmaatregelen kunnen bijdragen, zodat de sport in Nederland na deze crisis weer snel opstarten. Paardengebit Dierenarts Sanne Journée kampt ook met financiële gevolgen. Wat vindt zij van het ondersteundende pakket van de overheid? Je hoort het hier.

 

Een kort filmpje over hoe de Paardengebit Dierenarts Sanne Journée en hoefsmid Henk Knippenberg te werk gaan.

 

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.