De impact van de Coronacrisis op mensen met een wasdwang

Foto: Public Domain Pictures

Door: Jan Philip Uitenbroek

Gedurende de afgelopen weken is er eigenlijk maar een centraal onderwerp geweest: het Corona Virus. Vaak werd er over zogenoemde risicogroepen gepraat, maar een bepaalde groep mensen werd compleet buiten beschouwing gelaten: mensen met een wasdwang. Zij behoren dan misschien niet tot een risicogroep, maar hebben toch bovengemiddeld veel last van de momentele situatie.

Mensen die last hebben van een wasdwang wassen bovengemiddeld vaak hun handen, omdat zij bang zijn besmet te raken. (Dit staat ook wel bekend als smetvrees.)  In de meeste gevallen is er helemaal geen reden voor deze angst, maar deze mensen ervaren dit mogelijke scenario als reëel en zeer bedreigend. Dit heeft vaak ook een negatief effect op hun sociaal leven. De momentele Corona crisis maakt de therapie van en de omgang met deze dwang zeer moeilijk en ingewikkeld; aan de ene kant doelt de therapie erop, de cliënt duidelijk te maken dat zijn acties niet rationeel zijn. Aan de andere kant is het op dit moment juist buitengewoon belangrijk om vaak je handen te wassen.

De Duits-Italiaan Marco* dacht dit hoofdstuk van zijn leven achter zich te hebben gelaten, maar wordt door de momentele situatie nu weer met zijn angsten geconfronteerd:

 

“Ik heb er een hele tijd geen last van gehad, maar nu komt het helaas weer terug. Het probleem met een waswang is; hoewel je je hebt gewassen voel je je smerig. Wat ik nu meemaak, en dat komt vooral door de paniek die overal om mij heen uitbreekt, is dat ik weer overvallen word door de angst om zelf besmet te raken. Hierdoor komt steeds de gedachte weer naar boven, dat ik toch maar weer constant of regelmatig mijn handen moet wassen, omdat ik me smerig voel. Ik heb op dit moment altijd desinfectiemiddel bij me. Elk half uur heb ik zoiets van ´Toch maar even je handen desinfecteren. ´ “

Verder vreest Marco, dat zijn Wasdwang niet over zal zijn met het einde van de Corona crisis:

“Het zal zeker tijd nodig hebben. Het zal zeker niet in een dag over zijn. Ik zal er weer aan moeten werken er niet telkens weer aan te denken etc.”

Ook Haptonomie-therapeute Frida van den Berg vertelt op navraag een vergelijkbaar verhaal.

“Ik neem even een client naar voren; haar eigen wasdwang wordt door de momentele situatie weer sterker. Zij wordt weer zeer onrustig. In het verleden heeft zij ongeveer 75 keer per dag haar handen gewassen. De laatste tijd zat zij op ongeveer 20, maar dat is nu weer meer geworden, omdat zij onrust voelt.” aldus van den Berg.

En verder: “Nu heeft het ook gewoon een realistische en rationele functie; wij moeten onze handen wassen, om het (virus) niet over te dragen. En dat heeft bij haar ook nog een functie van het onder controle houden van haar angst.”

Op de vraag of de momentele situatie ook na einde van de Corona-crisis van invloed zal zijn op patiënten met een wasdwang heeft mevrouw van den Berg ook een relatief duidelijke mening: “Ik denk dat het eerder een lang termijneffect zal hebben dan een kort termijneffect.”

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.