Hoe Italiaanse jongeren met het coronavirus omgaan

Door: Serena Caruso

Italië – Het coronavirus heeft Italië in zijn greep. Het land heeft de meeste doden in Europa en de Italiaanse regering heeft begin maart een totale quarantaine uitgeroepen. De pandemie heeft de bevolking in zijn greep. Flavius Petcu en Simona Calabretta, twee Italiaanse jongeren, vertellen hun verhaal.

Flavius Andrei Petcu (20) woont in Bergamo. ‘Ik woon tegenover het ziekenhuis van Alzano Lombardo. Hier kwamen de eerste coronapatiënten binnen. Die nacht is het ziekenhuis ook meteen gesloten. Steeds meer mensen

werden getroffen door het virus, en steeds meer mensen stierven. Niet alleen ouderen werden ziek, maar ook veel jonge mensen. Je moet nu een document hebben om de straat op te mogen. Als je geen goede reden hebt, mag je niet zomaar weg. Ze zijn nu ook begonnen met het desinfecteren van de straten. Meestal zijn het vrachtwagens die de vloeistof over de straat spuiten. De regering is zelfs begonnen met ons in de gaten te houden door het gebruik van helikopters en drones. Dit is nodig omdat veel mensen niet luisteren naar de nieuwe regels. Ook in de supermarkten is alles erg veranderd. Er mogen maar een bepaald aantal mensen de supermarkt in en je mag alleen essentiële producten kopen. Weekaanbiedingen zijn afgeplakt en worden niet bijgevuld. De supermarkten waren een lange tijd leeg omdat mensen meteen begonnen met hamsteren. Gelukkig liggen de schappen nu weer wat voller.’

‘Het ergste is dat er zoveel doden zijn gevallen dat zelfs de begraafplaatsen in Bergamo geen plek meer hebben. De overledenen worden door het leger naar andere steden gebracht om ze daar te laten cremeren.’

‘We begrijpen niet waarom precies hier zoveel mensen sterven. Ook veel dokters worden getroffen. Eerst kwamen er Russische en Cubaanse dokters om te helpen, maar er blijft een groot tekort aan personeel. De ziekenhuizen zijn vol dus de enige oplossing is om tijdelijke ziekenhuizen te bouwen. Ik en mijn vader zijn vrijwilliger en helpen mee aan de bouw hiervan. Binnen een dag hebben we de muren al overeind gezet, dus we zijn hard bezig. Het motto van de Italianen is “Tutto andra bene”, ofwel alles komt goed. Ik hoop dat alles snel weer zoals eerst wordt.’

Simona Calabretta (20) zit nu ook thuis in quarantaine met haar gezin. ‘We mogen eigenlijk niet eens met de hond naar buiten. Pablo heeft nu een speciaal hoekje waarop hij zijn behoeftes nu doet.’ Ze vindt de situatie vooral moeilijk door haar oma. Elke dag ging ze bij haar langs zodat ze met de hele familie samen konden eten. Nu kan dat niet meer. ‘Het enige contact dat ik met mijn oma heb, is via Skype of bellen. Het is moeilijk, want het liefst zou je haar gewoon bij je willen hebben.’

Haar verhaal is hieronder te beluisteren. De beelden zijn gemaakt door Italianen die in quarantaine zitten:

De Italiaanse regering heeft een hashtag in het leven geroepen om mensen bewust te maken over de ernst van de situatie. De hashtag #iorestoacasa , ofwel #ikblijfthuis is inmiddels 2.4 miljoen keer gebruikt op Instagram.

De videobeelden en foto’s zijn gemaakt door:
@_.andreww_
@nicolobrivio
@bellamonella16
@carlovischi
@tonymadetony

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.