Grote brand bij vuilverwerker Attero

Foto: Birgit Ham
Door: Birgit Ham

WIJSTER — Bij afvalverwerking Attero is tegen het eind van de middag een grote brand uitgebroken. Het is nog onbekend hoe de buitenbrand is ontstaan, wel is duidelijk dat het om kunststof korrels gaat wat veel rookontwikkeling veroorzaakt. De brandweer heeft acht brandweerkorpsen ingeschakeld en schakelt over op schuimmiddel.  

De brand is ontdekt dankzij de infraroodcamera van het bedrijf. Het zal lastig worden om de brand te blussen, het schuimmiddel kan namelijk door de harde wind weer wegwaaien. De brandweer wil met het schuim een deken over de brand heen spuiten om deze te bemeesteren. “Het gaat om twee rijen van 30 bij 60 meter die 10 meter hoog zijn en die staan nu in de brand”, vertelt woordvoerder Marcel van Alphen. “De derde rij wordt bedreigd, we doen er dus alles aan om ervoor te zorgen dat de brand niet overspringt.”

De rookontwikkeling die is ontstaan bij de brand wordt nog gemeten op schadelijke stoffen door een geneeskundig adviseur van het GGD en een lokale OvD adviseur. De zwarte rook is van ver te zien en waait over Hoogeveen door naar Zuidwolde. Er NL-Alert verstuurd voor Hoogeveen en omgeving waarin staat om uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten. Het kan nog enige tijd duren voordat de brand volledig is gedoofd.

Dit is niet de eerste keer dat Attero een brand heeft, vorig jaar was er in een half jaar tijd zes keer brand in dit bedrijf.

UPDATE
Personeel en brandweer hebben zand over het brandend kuststof gedaan, dit bleek effectiever dan het schuim. Hierdoor kon om 21:13 geeft de brandweer sein ‘brandmeester’. De brand is onder controle.

UPDATE:
De brand is ontstaan door een menselijke fout. Dat laat Attero woordvoerder Robert Corijn ons weten, niemand heeft bewust de regels overtreden. “Wij hebben maatregelen genomen om te voorkomen dat dit in de toekomst weer kan gebeuren.” verteld Corijn.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.