Centrale eindexamens gaan niet door: “een andere oplossing is er niet”

 

 

Door: Joni Janssen 

ASSEN – De centrale eindexamens voor middelbare scholieren gaan dit jaar niet door in verband met het coronavirus. Voor veel scholieren kwam dit nieuws als een verrassing, toch vinden ze het wel een logische oplossing: “We moeten gewoon anderhalve meter afstand houden, een andere oplossing is er dus niet”, vertelt Debora. Scholen moeten voor 1 juni op basis van schoolexamens beslissen of de leerlingen geslaagd zijn of niet.

De reacties op het besluit lopen sterk uiteen, de één vindt dat er een juiste beslissing is genomen, de ander vindt dat het diploma nu minder waard is. Ook de meningen van Myrthe Sikkema en Debora Schouwenaar verschillen. Debora is achttien jaar en zou dit jaar eindexamen doen op VWO-niveau, Myrthe is zestien en zou dit jaar voor de tweede keer examen doen op TL-niveau. Debora is erg blij met het besluit: “Dit betekent dat ik waarschijnlijk gewoon geslaagd ben. Ik had best wel veel stress voor de examens dus dit is echt een enorme opluchting”. Myrthe Sikkema is waarschijnlijk ook geslaagd, toch is zij minder blij met het besluit: “Ik vond het eigenlijk best jammer. Ik ben vorig jaar gezakt dus dit jaar zag ik als een kans om te laten zien wat ik kan en dat ik wel mooie cijfers kan halen”.

De afgelopen weken waren best onzeker voor de leerlingen. Elke dag kwam er ander nieuws naar buiten en dat veroorzaakte soms veel verwarring vond Debora: “Je weet natuurlijk ook niet wat er nog aan zit te komen, ik heb dus de laatste paar weken niet als ontspannen ervaren”. Er zijn veel mensen die vonden dat de overheid al eerder met deze beslissing had moeten komen, de onzekerheid duurde volgens hen onnodig lang. Nu de knoop is doorgehakt weten de leerlingen eindelijk wat ze ongeveer te wachten staat: “Er was heel veel onduidelijkheid, maar het is toch wel goed gekomen. Ik weet nu wat er van mij verwacht wordt”, vertelt Myrthe.

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.