Amersfoortse kunstenares kan emotie kwijt in ouderenportretten in Coronatijd

Foto: Jeannette van der Vliet

Door: Emma de Witte

Amersfoort – Met haar penseel drukt ze oranjegekleurde stipjes op het doek. Kunstenares en fotografe Jeannette van der Vliet is begonnen aan haar eigen serie Corona-portretten, waarin ze haar emotie kwijt kan. Ze vertelt dat ze met de komst van het coronavirus een soort onmacht naar iets ongrijpbaars voelde. Nu wil ze vooral haar medeleven voor de kwetsbare ouderen in deze coronatijd tonen. “Ik vind dat de ouderen in onze samenleving het meest te lijden hebben van deze crisis. Niet alleen omdat zij een risicogroep vormen, maar ook omdat zij bijvoorbeeld doorgaans hun kleinkinderen niet meer kunnen zien,” vertelt ze bedrukt.

Door de maatregelen die het kabinet tegen het coronavirus heeft genomen kon kunstenares Van der Vliet haar werk als schilderdocent niet voortzetten. “In eerste instantie was het schilderen van de portretten voor mij een redding voor het vullen van mijn vrije tijd. Ik heb het nuttige met het aangename verenigd,” vertelt ze terwijl ze naar een dunner penseel grijpt. “Ik moest bovendien mijn emoties die bovenkwamen, zeker aan het begin van de coronatijd, kwijt. Ik begon met het uitbeelden van het leed wat er heerst in de wereld en dit bleek een uitlaatklep voor mij te zijn. Ik kon mijn eigen emotie kwijt door de emotie van anderen te schilderen.”

De emotionele ouderen die op haar doeken staan afgebeeld symboliseren de ouderen die kwetsbaar zijn voor het coronavirus. De portretten roepen gevoelens als wanhoop en onbegrip op. Jeannette vertelt dat zij dit heeft willen uitdrukken met de handen van de mensen in haar portretten. “Handen duiden aan hoe iemand zich voelt, het maakt de emotie van een mens in één oogopslag duidelijk,” zegt ze terwijl ze naar het doek wijst en met haar handen verschillende houdingen aanneemt.

Jeannettes kunst bestaat voor nu nog uit vier Corona-portretten en de vijfde is in de maak. Als het aan Jeannette ligt komen er zeker nog wel een stuk of vijf portretten van oudere mensen bij. Terwijl ze in haar bak met schildergerei grabbelt vertelt Jeannette: “De ontwikkelingen van Corona zetten de toon van de volgende portretten. Laten we dus hopen dat de volgende portretten, in plaats van wanhoop en onbegrip, hoop en euforie zullen uitstralen.”

De zelfgeschilderde portretten worden op een website geplaatst van WDJNA (Winnen Doe Je Niet Alleen) die een veiling organiseert. Een groot deel van de opbrengst gaat naar goede doelen, waar normaliter de huis-aan-huiscollecte voor dient. Deze staat namelijk wegens het coronavirus stil. De winnaar van de veiling mag kiezen naar welk goed doel de opbrengst van zijn of haar aangekochte kunstwerk gaat.

 

https://jeannettevandervliet.com

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.