De opkomst van clubwatchers: Wat zijn ze nou?

Door: Quido Smits

Utrecht- Een gewone vrijdagochtend betekent voor Tim Reedijk het rustige wakker worden, opstaan, ontbijten met een lekker warm kopje koffie en dan richting Utrecht. Vanuit Rotterdam komt Tim rond de klok van 11 uur aan op sportcomplex Zoudenbalch. Het trainingscomplex van Eredivisionist FC Utrecht. Bij aankomst staan de paaltjes en pionnetjes al klaar op het fris ruikende gras.

Tim is geen supporter, maar clubwatcher van FC Utrecht en werkt vanuit het Algemeen Dagblad om de verrichtingen binnen en buiten het altijd kolkende stadion Galgenwaard op de voet te volgen. Het woord clubwatcher is bij menig mens nog niet bekend, zo weet ook Tim: ‘’Je volgt specifiek één of meerdere clubs op de voet, zowel bij de trainingen als bij de wedstrijden. Daarbij neem ik interviews af en ik verwerk ze tot artikelen voor in de krant.’’ Er is voor Tim ongeveer vier keer per week een pagina in de krant om op te kunnen werken.

Nog snel voordat de training begint binnen, waar altijd dezelfde geur koffie hangt, wederom een kopje koffie meepakken en na een paar keer hetzelfde ‘goedemorgen’ gezegd te hebben het veld opzoeken. Het gekibbel van de mannen verderop is iets wat terugkerend is volgens Tim: ‘Daar staat altijd dezelfde groep van een stuk of 10 supporters te kijken die dan opstelling bepalen en proberen te gokken. Die ken ik nu onderhand wel.’ Die opstelling raden wordt vaak al snel makkelijker wanneer de spelers met een fel geelgroen hesje de 11 tegen 11 gaan spelen. Wanneer dit is gebeurd worden de paaltjes en pionnen opgeruimd, de bidons worden meegenomen en de spelers lopen bezweet maar voldaan richting de kleedkamer waar op de weg er naar toe nog enkele foto’s en handtekeningen worden uitgedeeld. Na de training is het tijd om nog even na te denken over wat er gevraagd moet worden tijdens de persconferentie van half 1. Deze persconferentie bijwonen is natuurlijk belangrijk: ‘’Vrijdagmiddag is er altijd een persconferentie richting de aankomende wedstrijd. Vaak zit ik daar alleen met FC Utrecht zelf. Maar met grotere wedstrijden komen natuurlijk FOX en NOS ook even buurten’’, vertelt Tim.

Helaas is dat op dit moment natuurlijk niet het geval. Door alle toeters en bellen omtrent het coronavirus zit Tim ook alleen maar thuis. ‘’Op dit moment doe ik ook andere dingen. Het contact met de club hou ik natuurlijk wel. Zo bel ik soms met de trainer, maar nu ook met de advocaten die strijden tegen de beslissing van de KNVB. Dus nieuws over de club is er zeker nog wel.’’ In plaats van het reizen van Rotterdam naar Utrecht zit Tim nu thuis met 40 uur aan bureauwerk voor het AD. ‘’Ik heb dit vroeger ook lang gedaan, dus het is voor mij niks nieuws. We weten natuurlijk niet hoelang dit gaat duren, maar dit zorgt wel voor wat afwisseling’’, lacht Tim. Toch hoopt Tim over een tijdje weer langs het veld te staan om de FC te volgen, want ook bij hem gaat het dan toch weer kriebelen.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.