Amersfoortse horecaondernemer Chris Kok ontevreden met naleving corona-maatregelen

Door: Emma de Witte

Amersfoort – Horecaondernemer Chris Kok van Kok Cateringservice is ontevreden met de naleving van de maatregelen die de overheid tegen het coronavirus genomen heeft. Hij vindt dat de mensen zich onvoldoende aan de regels houden, waardoor de horeca beperkt blijft. “Tranen springen in mijn ogen als ik zie hoe druk het op de stranden is,” vertelt Chris. “En wij mogen gewoon niks. Deze mensen houden ons bedrijf op slot.”

Met de zomerse temperaturen die het Hemelvaartsweekend met zich meebracht, liepen de stranden en parken overvol. Er reed die dag veel politie rond voor controle. Het behouden van de anderhalve meter afstand raakte steeds meer op de achtergrond. Dit maakt Chris boos. “Die mensen zitten zij aan zij en wij mogen niet eens een partij met dertig personen draaien,” vindt hij. “Die mensen houden ons bedrijf op slot. Als iedereen zich aan de regels houdt is er meer ruimte voor iedereen.”

Vanaf 1 juni zijn de regels voor de horeca weer aangepast. Restaurants, cafés, terrassen, musea, concertzalen en bioscopen mogen weer open. Dat mag onder de voorwaarde dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden. Kok Cateringservice mag vanaf dat moment partijen draaien tot dertig personen. Zijn bedrijf zal daar geen groei mee doormaken. “Het is een beetje een wassen neus wat we hebben gekregen,” vindt Chris. “Het is minimaal wat we erop vooruitgaan, dus we hebben er niet veel aan.”

Op diezelfde dag, afgelopen maandag 1 juni, vond er een demonstratie plaats in Amsterdam, om te protesteren tegen het politiegeweld tegen de zwarte mensen in de Verenigde Staten en in Europa. Ruim 5000 mensen verzamelden zich op de Dam, zonder zich aan de voorgeschreven anderhalve meter afstand te houden. Chris is geschokt. “Wij vechten voor ons bedrijf en moeten omscholen van de overheid voor een positieve toekomst,” zegt hij. “Dan kan ik dus nog beter de catering verzorgen op zo’n demonstratie. Op die manier gaan wij er tenminste op vooruit.”

Chris heeft stress voor het bestaan van zijn bedrijf, maar leeft het meeste mee met zijn personeel. Hij vindt het moeilijk dat hij hen geen zekerheid kan bieden. Zodra de tegemoetkoming van de overheid over vier maanden wordt opgeheven, komt het bedrijf op eigen benen te staan. Als Chris tegen die tijd zich nog steeds moet beperken tot kleine partijtjes met dertig personen, zal hij niet al zijn personeel in dienst kunnen houden. Chris deelt: “Dit vind ik heel moeilijk. Ik wil voor het bedrijf zorgen en ook voor iedereen die in het bedrijf zit. Ik vecht voor baanbehoud van de jongens.”

De coronacrisis brengt duidelijk veel onzekerheid met zich mee. De vraag voor veel ondernemers rijst of hun bedrijf na de crisis nog zal kunnen bestaan. Ook horecaondernemer Chris voelt zich onzeker. “Ik ervaar het als dansen met de duivel, omdat ik niet weet wat ik mag doen en of ik het goed doe,” vertelt Chris. “Ik wou dat ik met een glazen bol de toekomst in kon kijken, want ik vraag me elke dag af of we het wel of niet zullen overleven.”

 

Home

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.