Abrona zet zich in voor nieuwe leerwerkplekken voor verstandelijk beperkten

Door: Emma de Witte 

Huis ter Heide – Organisatie Abrona gaat zich inzetten voor nieuwe leerwerkplekken binnen horecagelegenheden voor verstandelijk gehandicapten. “Wij zullen onze energie vooral stoppen in het vinden van leerwerkplekken in de reguliere bedrijven voor onze cliënten,” vertelt Hella Kuijpers, woordvoerder van de organisatie. Dit komt doordat de organisatie afgelopen maandag 1 juni de deuren van haar hotel-restaurant in Oudewater definitief moest sluiten. Het was het eerste hotel-restaurant van Nederland waar cliënten werkzaam waren.

Organisatie Abrona ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking en ze hebben er belang bij om voor een prettig leven te zorgen van de cliënten, ondanks hun beperking. In 1999 opende zij het hotel-restaurant in Oudewater. “Het doel van het openen van het hotel-restaurant was om mensen met een verstandelijke beperking, die graag willen leren werken in de horeca, een leerwerkplek te bieden. Door de opening van het hotel-restaurant hebben we dagbestedingsplekken kunnen creëren, waardoor we dit voor hen mogelijk maakten.”

Na 21 voor de cliënten succesvolle jaren, moet het hotel-restaurant haar deuren sluiten. Volgens Hella Kuijpers is de reden van de sluiting van het hotel-restaurant dat de maatschappelijke context enorm is veranderd. “Er zijn nu veel meer mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking om bijvoorbeeld een leerwerkplek te krijgen in een regulier bedrijf”, suggereert Hella Kuijpers.

Dit is echter niet de hoofdreden van de sluiting. Het hotel-restaurant had het al jaren moeilijk. “De laatste jaren was het steeds moeilijker voor het hotel-restaurant om de exploitatie rond te krijgen”, licht de woordvoerder toe. Er werd een plan opgesteld, genaamd Abrona Goed & Gezond, waarmee de organisatie financieel gezonder moest worden. Daar droeg de verkoop van het pand aan bij. “Doordat wij het hotel-restaurant sluiten en het pand gaan verkopen, komt er geld vrij om daarmee de zorg voor de cliënten te verbeteren” zegt Kuijpers.

De organisatie beschouwt het hotel-restaurant als een pareltje. Om er afstand van te doen en het dus te verkopen was geen makkelijk besluit. “We zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan,” zegt Hella Kuijpers. “Er is al een aantal jaren discussie over de rendabiliteit en of deze voldoende is om het hotel-restaurant te kunnen laten voortbestaan.”

Voor alle 29 cliënten gaat de organisatie dus op zoek naar nieuwe leerwerkplekken. “Wat wij van harte hopen is dat wij een sociale ondernemer vinden, die het pand wil aankopen en daarin een hotel-restaurant wil heropenen,” zegt Kuijpers. “En hoe mooi zou het zijn als onze cliënten daar op leerwerkplekken in het hotel-restaurant in Oudewater wéér kunnen gaan werken.”

 

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.