Basisonderwijs start weer op: “Het vraagt veel creativiteit”

Door: Rick Sinnige

Nieuwkoop – Het fysiek onderwijs op de basisscholen is de afgelopen twee weken weer opgestart. Met een flinke stapel maatregelen kunnen de kinderen langzaam weer naar school toe. Een spannende periode voor iedereen. “Het is lastig, maar het gaat goed”, opent Rene Veenstra, directeur van De Rietkraag in Nieuwkoop.

Het is inmiddels twaalf weken geleden dat de basisscholen dicht moesten, een beslissing met grote gevolgen. “Het werd een turbo sessie om onderwijs op afstand te organiseren. Bij de oudere groepen stond alles snel in de steigers. Met sommige leerlingen hebben we wat contact moeten zoeken en merkten we dat huiswerk niet werd gemaakt, die hebben we vervolgens in kleine groepjes op school kunnen ondersteunen. Het liep snel oké, tot onze verbazing.”

Toen het moment kwam dat de basisscholen weer open mochten, is Veenstra direct met de collega’s van de twee naastgelegen scholen in gesprek gegaan. “We hebben stippen op het plein gezet, waar ouders hun kinderen weg kunnen brengen en op kunnen halen, dat mag alleen voor ouders uit groep 1 en 2. De rest mag niet op het plein of in school komen. We wassen veel handen, hebben hand-gels en ventileren veel. Daarnaast hebben we een continurooster, waarbij leerlingen tussen de middag op school blijven en dus niet naar huis gaan.”

Ondanks de maatregelen waken Veenstra en zijn collega’s voor verslapping. “Je merkt wel dat dat iets gebeurd. Kinderen uit groep 8 spelen buiten school om met elkaar buiten, maar moeten in de klas ineens meer afstand van elkaar houden. Dat zorgt voor wat gemopper.”

Er zijn ook ouders die hun kinderen nog niet naar school willen laten gaan. “Er zijn kinderen met ouders die in behandeling zijn en daardoor extra risico lopen bij besmetting. Die krijgen thuisonderwijs.” De docenten zijn er wel allemaal. “Ze voelen zich veilig genoeg om te komen. Er zijn wat oudere leerkrachten die wat strikter zijn in het afstand houden en dat is oké. We hebben voor nu geen aanvullende maatregelen genomen, maar op het moment dat de scholen volledig opengaan in juni kunnen we dit nog doen. We merken dat de huidige maatregelen goed werken, dus het lijkt niet te hoeven. Leerlingen kunnen tegenwoordig zelfs chatten in de klas met de leerkracht, dus ook de 1,5 meter kun je goed houden.”

Goede afspraken zijn er ook gemaakt met de buitenschoolse opvang, daar waar dat landelijk niet overal het geval is. “De opvang zit bij ons in het gebouw, dus we hadden sowieso al regelmatig contact. Dit ging ook goed.”

Ondanks dat het basisonderwijs weer richting het ‘oude normaal’ gaat, kijkt Veenstra er met een dubbel gevoel naar. “Er wordt een behoorlijke flexibiliteit verwacht van het onderwijs. Het is een soort tanker, die ineens te horen krijgt dat je toch ineens linksaf moet. Het klinkt heel simpel, maar het raakt heel veel dingen. Het vraagt veel creativiteit, maar het is ook erg leerzaam voor ons allemaal. Iedereen heeft hard gewerkt.”

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.