„De sport is gewoon dood op dit moment!”

De Motogp onder Corona

Door: Jan Philip Uitenbroek

De start van de GP van Misano is turbulent. In de eerste bocht gaan er vier coureurs in een grote valpartij onderuit, en iets later is het weer raak: Valentino Rossi schat een bocht helemaal verkeerd in en knalt rechtstreeks in Alex Marquez. Maar ondanks deze spectaculaire beelden zit de gemiddelde motorsport fan doodverveeld achter het scherm. Deze race is namelijk alleen maar een spelletje: de virtuele MotoGP race van Misano; de sombere realiteit van de MotoGP in 2020.

Tijdens de zogeheten Virtual Races vechten Rossi, Marquez en Co tegen elkaar op de Playstation, in het officiële MotoGP spel van 2020, als vermaak voor het motorsport publiek, dat een miljoen keer liever echte races zou willen zien. Maar op dit moment zijn er dus alleen maar livestreams van Playstation spelletjes te zien, met onrealistische inhaalacties die elke liefhebber van de sport hoofdschuddend achter laten en valpartijen, die in het echte leven hoogstwaarschijnlijk in een tragedie zouden eindigen. Het Coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep, ook de motorsport.

Bijna de hele kalender van het seizoen is afgelast of uitgesteld, waaronder ook publieksmagneten zoals de GP van Mugello in Italië en de beroemde TT van Assen.

Lenz Leberkern, commentator voor Eurosport Duitsland, pleit gezien de grote financiële schade voor de sport voor races zonder publiek: “De verantwoordelijken moeten hoe dan ook gewoon proberen een seizoen tot stand te brengen. Het gaat om de promotors, de sponsoren, de teams, het publiek. Het in mijn ogen meest wenselijke scenario zou het volgende zijn; de DORNA zorgt ervoor dat de races zonder publiek doorgaan. Daarvoor krijgen zij een bedrag X van de sponsoren en de Tv-zenders en delen dit bedrag vervolgens onder elkaar op, zodat iedereen kan overleven.”

Voornamelijk het voortbestaan van de Teams is een cruciaal punt: Afgelopen week liet Jarno Janssen, manager van het NS RW racingteam en teambaas van de Nederlander Bo Bendsneyder in een uitgebreid interview met motorsport.com weten ermee rekening te houden, dat zijn team de consequenties van de momentele situatie nog lang zal gaan voelen. Een inschatting, die Lenz deelt. Voor de liefhebber van de sport, maar vooral voor de mensen achter de schermen klinkt dit meer dan verontrustend.

“Ik heb vanmorgen met Jochen Kiefer (teameigenaar van het Moto2-Team “Kiefer Racing”) getelefoneerd. Elke dag en elke race dat afgelast of uitgesteld wordt, kost hun ongelofelijk veel geld. Als je nou de directe vergelijking met een bedrijf als de “Lufthansa” trekt, dan zou je toch denken, dat zo´n vliegtuig geen geld kost, als het alleen maar staat. Maar het absolute tegendeel is het geval! Het kost juist alleen maar geld, er moet gevlogen worden om rendabel te zijn. Dit geldt voor alle soortgelijke bedrijven op dit moment, en zeker ook voor racingteams. Voor de teams gaat het op dit moment over niet minder dan het overleven. Jochen (Kiefer) zei letterlijk: “, de sport is gewoon dood op dit moment!”

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.