De Zonnebloem: De stichting voor een onvergetelijke dag

Door: Wesly Zweverink

Apeldoorn- De Zonnebloem is een stichting die haast niet meer weg te denken is uit de Nederlandse stichtingen. Ze bestaan dit jaar 70 jaar, alleen echt uitbundig vieren zit er helaas niet in. Bea Korevaar, voorzitter van de afdeling Apeldoorn Centrum-West (voorheen alleen Apeldoorn Centrum) vertelt in deze interview wat de Zonnebloem precies doet en voor wie deze stichting zich inzet.

 

Wat doet jullie organisatie precies?

‘’De Zonnebloem is een organisatie die zich inzet voor mensen met lichamelijke beperkingen. Vaak doen wij dit door activiteiten te organiseren voor deze groep mensen. Hierbij kun je denken aan een wandeling naar Paleis het Loo of een gezamenlijk ontbijt. De Zonnebloem organiseert ook reizen waar mensen zich voor kunnen aanmelden, zoals een boottocht over de rivier de Moezel in Duitsland. Hier gaan de mensen met de beperking dan heen met speciaal gemodificeerd vervoer, zoals een rondvaartboot, die voldoet aan de behoefte van onze deelnemers. Wij proberen ze een fijne tijd te geven zodat ze hun pijn en zorgen zo even kunnen vergeten’’.

 

Waar draait jullie stichting op?

‘’Wij draaien op giften en donaties van mensen. Soms organiseren we ook verkopen en collecteren we. Daarnaast zijn bijna al onze werknemers vrijwilligers. Zij krijgen soms wel een kleine vergoeding, maar worden hoofdzakelijk niet betaald voor het werk dat ze uitvoeren. Als vrijwilliger kun je je op veel verschillende gebieden beschikbaar stellen. Je zou bijvoorbeeld mee kunnen reizen met een vakantie, maar je zou ook gewoon mee kunnen doen en helpen bij een van de verschillende activiteiten. Ook zoeken wij altijd vrijwilligers die mee willen helpen in hun eigen buurt. Veel mensen met een lichamelijke beperking komen weinig buiten en gaan naar weinig plekken toe. Hierdoor ontstaat er bij veel van deze mensen het gevoel van eenzaamheid. Deze mensen vinden het fijn als er een paar keer per week iemand langs komt om even met iemand bij te praten of om even naar buiten te gaan’’.

 

Zijn er nog meer dingen, naast activiteiten en vakanties, wat jullie doen?

‘’De Zonnebloem heeft ook een speciale rolstoelauto laten maken. Zo kunnen mensen toch op familiebezoek, naar feestjes en uitvaarten om eens een paar voorbeelden te noemen. Deze zijn voor een betaalbare prijs te huren bij ons. We hechten ook waarde aan de schone kwaliteit. Daarom hebben wij ook elektrische auto’s’’.

 

Dit interview is afgenomen voordat de coronamaatregelen van kracht waren in Nederland.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.