Discussie over de plaatsing van zwembad: “we bouwen niet voor vandaag, we bouwen voor 40 jaar”

 

Door: Esther Bethlehem

DRACHTEN – De keuze tot een locatie voor het nieuwe zwembad in Drachten zorgt voor veel ophef. Er heerst een verdeling onder de politieke partijen van de gemeente. De plannen voor een nieuw zwembad liggen nu al ruim drie jaar op tafel, maar er is nog steeds geen duidelijkheid over een mogelijke locatie. De keuze duurt te lang. “Wat hier mist is voortvarendheid”, aldus meneer Postma van D66.

 

Enkele partijen uit de gemeenteraad zijn vastberaden over de mogelijke locatie van het nieuwe zwembad, zo ook D66 en SP. Het moet namelijk de Sportlaan worden. Postma beargumenteerd deze keuze: “Het zwembad moet een optimale locatie hebben, die zowel goed is voor de omgeving als voor de gebruikers.” De Sportlaan komt hiervoor in aanmerking. De locatie is optimaal bereikbaar met het openbaar vervoer en daarnaast is het hier veilig voor kinderen met zwemles. Postma weet het al: “Dus pak een schep, en zet hem in de Sportlaan.”

 

Hier tegenover staan ELP en Smallingerlands Belang. Het nieuwe zwembad zou volgens deze partijen op de Noorderhogeweg beter tot zijn recht komen. In tegenstelling tot de Sportlaan zou de Noorderhogeweg meer kansen en ruimte bieden voor in de toekomst. “De Sportlaan is een mogelijke korte wind, maar je zit vast op een postzegel, daar is het de grote miljoeneninvestering niet waard”, beaamt de Jong van ELP.

 

Ondanks de tweestrijd tussen deze partijen zijn er nog meer partijen betrokken, waaronder GroenLinks. Lesterhuis, woordvoerder van GroenLinks, blikt nog eens terug op de Ronde Tafel. Hier werd duidelijk dat de gebruikers van het nieuwe zwembad een duidelijke voorkeur hebben voor de locatie aan de Sportlaan. In tegenstelling tot de voorkeur van deze insprekers pleiten ELP en Smallingerlands Belang middels een amendement nu voor de locatie aan de Noorderhogeweg. Hier gaat volgens Lesterhuis iets fout “We mogen niet voorbij gaan aan het democratisch proces.” Smallingerlands Belang zou zijn normen en waarden laten varen zodra er een amendement in wordt gediend.

 

Veldkamp van de PvdA sluit het Debat krachtig af. Met zijn woorden laat hij blijken dat hij geen kant kiest:  “Het feit dat er al 2 amendementen liggen, maakt het wel duidelijk dat het niet zo simpel is als de voordragers van deze amendementen ons willen doen geloven. Dit doet wel blijken dat er goed en verder onderzoek nodig is over de locatie.”

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.