Fotojournalist Inge van Mill: “Nieuwswaardige foto’s aanpassen is niet acceptabel”

Door: Nicole Volmer

Amersfoort – In de fotojournalistiek is er soms sprake van fotomanipulatie. Hierbij kun je denken aan foto’s bewerken in Photoshop of met opzet niet alles op beeld zetten zodat je foto een andere boodschap krijgt. Waarom zou je foto’s aanpassen en is dit wel journalistiek verantwoord? De meningen van de mensen in het vak zijn hierover verdeeld. Fotograaf en fotojournalist Inge van Mill geeft haar kijk op dit verhaal.

“Ik vind het niet acceptabel om iets aan een nieuwswaardige foto aan te passen. Als het puur om de fotojournalistiek gaat, dan is het belangrijk om een zo natuurgetrouw mogelijk beeld te geven van het moment dat je waarneemt”, vertelt Inge van Mill. Ze voegt eraan toe: “Het is heel afhankelijk of het puur voor journalistiek wordt gezien of dat je er andere doeleinden mee wil bereiken, bijvoorbeeld de manipulatie inzetten voor een kunstproject is al anders.”

Zelf is Van Mill niet in aanraking geweest met fotomanipulatie, wel is ze van mening dat een journalist moet weten waarom hij/zij een bepaalde actie onderneemt. “Een journalist moet zich ervan bewust zijn dat hij/zij zich op een onafhankelijke manier moet positioneren om bericht te geven.” Om ervoor te zorgen dat ze niet in aanraking komt met manipulatie heeft ze besloten dat ze haar foto’s zelf in de hand wil hebben. Op die manier weet ze bij welk artikel haar foto wordt geplaatst en dat het niet uit de context wordt gehaald. “Ik wil niet bijdragen aan een situatie waar dat gebeurt, vooral omdat ik heb gezien wat dat voor schade kan brengen.”

Ondanks dat Inge van Mill zelf niet manipuleert, zijn er wel anderen die het doen. Wat vindt Inge van collega’s die er misschien wel aan bijdragen? “Het gebeurt gewoon, maar het heeft er ook wel echt mee te maken dat mensen willen scoren. Dat is denk ik niet de wijze waarop je journalistiek zou moeten bedrijven.” Maar naast het scoren zijn er ook andere factoren die mee kunnen spelen. “In de fotojournalistiek is de nood hoog om opdrachten te krijgen, dus mensen gaan dan misschien sneller over een ethische grens”, suggereert Van Mill.

Fotomanipulatie kan dus veel misverstanden veroorzaken. Van Mill vertelt dat veel platformen hun doel voorbijgaan aan de manier waarop ze berichtgeven. Hierover zegt Van Mill: “Sommige platformen willen journalistiek bezig gaan terwijl ze eigenlijk commercieel zijn.” Veel mensen waaronder Inge van Mill zelf, geven aan dat de manipulatie niet te herkennen is. “Daarom vind ik dat professionele fotojournalistiek in handen moet zijn en blijven van fotojournalisten. Het is essentieel dat het gedaan wordt door mensen waarbij je ervanuit kan gaan dat zij de journalistiek waarde hoog hebben”, met een soort keurmerk wil Van Mill ervoor zorgen dat dit ook gebeurt. Wel blijft het een lastig onderwerp, want er is nog altijd sprake van vrijheid van nieuwsgaring.

Bezoek de website van Inge van Mill voor meer informatie: https://ingevanmill.nl/

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.