Kamerverhuurders in onzekere tijden door coronacrisis

 

Door: Joni Janssen

ASSEN – Naast studenten worden ook kamerverhuurders geraakt door de coronacrisis. Honderden internationale woningen staan leeg en het is nog niet bekend wat hier mee moet gebeuren. Studenten twijfelen of ze wel naar Nederland komen en de eerste afzeggingen voor volgend jaar zijn al binnen. Rob Donninger, directeur van kamerverhuurder SSH, zit hier ondanks zijn positieve instelling ook mee in zijn maag: “Mijn ervaring is dat alles goed komt, maar dat wil niet zeggen dat ik mij geen zorgen maak.”

Donninger is sinds een jaar directeur van SSH, hij komt dus gelijk voor een uitdaging te staan. Voor zijn carrière bij SSH is hij ruim twaalf jaar bestuurder geweest van verhuurbedrijf Woonforte in Alphen aan de Rijn. Donninger is erg gericht op de toekomst van zijn bedrijf en wil vooral in de stad Utrecht flink meer studentenwoningen bouwen.

De zorgen die hij nu heeft gaan vooral over de leegstand van kamers van internationale studenten. Door corona zijn honderden studenten vertrokken en het is afwachten of ze volgend jaar al terugkomen. “Uit onderzoek blijkt dat een kwart niet komt en dertig tot veertig procent twijfelt. De kamers zijn allemaal al gereserveerd, maar we hebben de eerste afzeggingen ook al binnen.” Dit is volgens Donninger geen probleem, er is genoeg woningnood. Het probleem ontstaat wanneer er een kamer wordt verhuurd aan een Nederlandse student, er kan dan over een half jaar geen internationale student in. Hierover wordt nu overlegd: “Stel dat studeren in Nederland weer aantrekt in het tweede deel van het schooljaar, dan moet je wel weer woningen vrij hebben om die studenten te huisvesten. Het is heel spannend om met onderwijsinstellingen in te schatten hoe veel woningen nodig zijn, dat weet niemand zeker.”

In tegenstelling tot de internationale kamers heeft de directeur zich geen zorgen gemaakt over de mogelijke leegstand van Nederlandse kamers: “We verhuren in alle steden nog alle kamers. Er was heel lang een gebrek aan kamers in Nederland, als er dan een deel van de vraag uitvalt vertaalt dat zich niet in een overschot.”

Kamerverhuurder SSH onderneemt geen individuele actie om studenten tegemoet te komen, Donninger zegt uit ervaring dat dit ook niet nodig is: “Studenten hebben een vrij hoge betaalmoraal als het om een woning gaat. Je ziet dat veel studenten hun baantje in de horeca zijn kwijtgeraakt maar er zijn ook heel veel nieuwe baantjes bijgekomen. Veel studenten hebben hun bron van inkomsten weten te verleggen.” Studenten die wel in de betaalproblemen komen kunnen onder andere extra geld lenen bij DUO. Ondanks dat Donninger geen voorstander is van het leenstelsel vindt hij dit toch een slimme oplossing: “Ik vind het onverstandig dat je jonge mensen de arbeidsmarkt opstuurt met een enorme studieschuld. Aan de andere kant, als je dit systeem toch hebt dan is dit de beste manier om op korte termijn een hoger inkomen te geven.”

Wanneer de coronacrisis voorbij is wil de kamerverhuurder zich weer meer richten op de toekomst, hij wil onder andere het aantal studentenwoningen flink uitbreiden. Donninger twijfelt er niet over of zijn bedrijf en de rest van Nederland corona wel te boven komen: ”De ontwikkelingen in het onderwijs, de arbeidsmarkt, internationalisering en immigratie maken dat ik geloof dat dat de Nederlandse steden na de crisis nog steeds hele aantrekkelijke plekken zijn om te wonen, leren en werken.”

 

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.