Koningsdag 2020: quarantaine, maar toch één groot feest

Door: Esther Bethlehem

DRACHTSTERCOMPAGNIE – De verjaardag van koning Willem-Alexander is dit jaar door vijftigduizend mensen gevierd in Amsterdam. De Dam begon zich klokslag acht uur langzaam te vullen met een enthousiast publiek. Het feest startte echter aan de bar waar het bier goed vloeide. Stel je voor je staat te wachten op je koude biertje en voordat je het weet staat het goudgele drankje voor je neus. Onvoorstelbaar zo snel is de service en dat in deze immense drukte. Je loopt door de menigte en komt bij het podium. Uitkijkend op Madame Tussauds hoor je enkele zachte tonen uit een piano komen, de noten zijn echter niet onbekend.  Na enkele seconden weet je het weer. Het is ‘Hey Jude’ van The Beatles, gezongen door een onbekende band. Even kijk je verbaasd om je heen, maar dan weet je het weer. Dit is geen realiteit. Koningsdag 2020 zoals nooit tevoren, nu in VR.

 

Ontstaan Kingsday VR 2020

Schelte Meinsma, initiatiefnemer van Kingsday VR 2020 en directeur van VRROOM Ulimate VR Experiences, kwam op het idee toen hij doelloos door de lege straten van Amsterdam reed. Op ieder kruispunt dook een bord op met hierop in grote, rode letters het woord ‘afgelast’. Aan de jaarlijkse koningsfeesten werd na de aankondiging van de verlenging van de coronamaatregelen snel een eind gemaakt. Bij thuiskomst begon Meinsma zijn plannen meteen uit te werken. “De tijd was echter net iets te krap, we hebben alles opgebouwd in drie en een halve week. Hier hadden we zes weken voor uit moeten trekken”, zegt Meinsma ietwat teleurgesteld.

Artiesten

De line-up voor het evenement stond al snel vast. De artiesten reageerden eerst enigszins argwanend bij het verzoek om op te treden voor een virtueel publiek, maar al snel deelden ze het enthousiasme. Raynaud Ritsma, leadzanger van de band ‘Vangrail’, leek in eerste instantie verbaasd te zijn over het verzoek, maar stemde al snel in. “Dy maffe Schelte betinkt wer ris wat geks, dus dogge we liik mei. It wie weergaloos fet om te dwaan.”

 

 

 

 

 

 

 

Het grote succes

Het evenement was één groot feest. Met een glimlach van oor tot oor zegt Meinsma het volgende: “Het was boven verwachting druk. We hadden gehoopt op zo’n dertigduizend mensen, in totaal waren het er wel vijftigduizend!” Deze prestatie is volgens Meinsma te danken aan de media-aandacht. Het bericht werd door vele nieuwsplatformen opgevangen en gepubliceerd.  “Het is een keer iets anders wat men in deze tijd op de been houdt. Wat hielp was dat we een poging tot een nieuw wereldrecord deden, het is nog nooit eerder gedaan. Ook wilden we Koningsdag redden.” De publiciteit kreeg daarnaast een flinke boost door Wesley Sneijder, ambassadeur en aanjager van Kingsday VR Festival 2020.

Natuurlijk is de extreme media-aandacht volgens Meinsma ook te wijden aan zichzelf. Hij heeft er jaren voor gewerkt om connecties op te bouwen en een naam voor zichzelf te maken, ook heeft het doen van gekke onvoorspelbare dingen hem ver gebracht.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.