Motie oproep verantwoording GGZ Drenthe afgewezen

Door: Birgit Ham

BEILEN- De Raad spreekt een dringende oproep uit richting GGZ Drenthe om actief en efficiënt haar verantwoordelijkheid te nemen, om de overlast van haar cliënten in Beilen terug te dringen. “De signalen zijn te over”, zegt Charles Haas van Gemeentebelangen Smilde Beilen Westerbork. “Wij krijgen nog steeds wekelijks klachten.” Ondanks alle pogingen die zijn gedaan om de overlast te verminderen is er nog geen verbetering. Wethouder en portefeuillehouder Dennis Bouwman vindt de motie nutteloos: “er ligt nu een concreet samenwerkingsovereenkomst en dat maakt deze motie dan ook echt overbodig.”

 

Meneer Haas laat weten tijdens de vergadering dat er tot op heden nog geen verbetering is geweest en wil graag dat er concrete afspraken worden gemaakt met het GGZ om haar verantwoordelijkheid te nemen over haar cliënten. Twee weken eerder werd dit signaal afgegeven bij de commissie van zorg en welzijn door D66 en PvdA. Volgens Arnoud Knoeff, raadslid D66, zijn de concrete afspraken al gemaakt door de wethouder met het GGZ. “Deze motie voegt niets toe aan de onderhandelingen van een samenwerkingsovereenkomst, er is namelijk al een onderhandeling gaande.” Het samenwerkingsverband is een jaar geleden opgezet met het GGZ, zodat zij meer verantwoording gaan nemen voor haar cliënten die overlast veroorzaken in Beilen. Het gaat hier dan onder andere over verslaafden die mensen lastigvallen en geluidsoverlast van cliënten, velen van de overlasten vinden plaats in het centrum als bij het station van Beilen.

“Op papier kun je hele mooie overeenkomsten maken”, zegt Haas. “Maar op dit moment is er praktisch geen verschil.” Daarbij vertelt Haas dat zij er niet zijn om het werk wat de wethouder tot zover heeft gedaan af te keuren, maar om ervoor te zorgen dat het leefbaarder wordt voor de inwoners van Beilen.

Joop Kramer van de PvdA denkt hier anders over: “het is wel jammer dat de fractie van Smilde Beilen Westerbork dit weer zo negatief benaderd. De klachten zijn namelijk verminderd.” Zodoende werd de motie verworpen.

Het proces van de samenwerkingsovereenkomst is in een stroomversnelling gekomen de afgelopen tijd, dankzij de strengere toezicht van de wethouder. Het doel is dus ook om te toetsen of iedereen zich houdt aan de gemaakte afspraken en dat er sancties zijn voor wanneer dit niet gedaan wordt, als een stok achter de deur. In maart wordt de samenwerkingsovereenkomst definitief getekend door de gemeente, ggz Drenthe, Openbaar Ministerie en de politie, om zo de overlast zoveel mogelijk te voorkomen en te verminderen.

 

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.