Ouderen genieten van De Weekbreker

Door: Birgit Ham
Afbeelding: Birgit Ham

WESTERBORK – In de verte is de muziek al te horen, langzaam komen de ouderen tevoorschijn achter hun ramen. Binnen een paar minuten staan de eerste bejaarde bewoners al buiten mee te zingen met de muziek en zwaaien naar De Weekbreker. “Wij zien een mix van ontroering en blijdschap dat raakt ons zelf ook”, vertelt Dries Steenhuis eigenaar van De Zevenhof. “Er verandert een keer wat als de oudere bewoners van Westerbork naar buiten kijken.”

“We zitten nu in de coronatijd, daar hoef ik geen uitleg over te geven”, vertelt Steenhuis. De Weekbreker is een initiatief van de gezamenlijke horeca in Westerbork. “Wij dachten aan de oudere mensen in het dorp die niet meer bezocht konden worden.” Vanuit de gezamenlijke horeca in Westerbork waren er direct enthousiaste vrijwilligers die muziek wilden draaien voor de ouderen, dit werd gedaan op een boeren kar. Zo ging de weekbreker elke woensdag op pad langs de bejaardentehuizen en aanleunwoningen van Westerbork.

Met DJ Jan-Willem Bruining, zangeres Jolien Dijkstra en zangers Dries Steenhuis en Sander Vos ging de Weekbreker woensdag 20 mei op pad, de een na laatste keer. De sfeer zit er goed in en de ouderen van de aanleunwoningen De Kruumten in Westerbork genieten met volle teugen van de muziek. Al snel zijn ze buiten in de voortuin en zwaaien ze met een grote glimlach op hun gezichten naar de groep. Zowel oude nummers van vroeger als enkele moderne nummers klinken door de speakers. De bewoners konden namelijk verzoekjes indienen met wat ze graag wilden horen. Na een klein half uurtje nemen ze weer afscheid en rijdt de trekker door naar het volgende gedeelte van de Kruumten om muziek te draaien, zo kunnen alle ouderen genieten van dit rijdende feest.

Zo gaat het feest door naar het Derkshoes, een ander ouderen wooncomplex van aanleunwoningen en daarna staan ze bij het Altingerhoes, een kleinschalig wooncomplex waar ouderen wonen met verschillende vormen van dementie. In de warme zonnestralen dansen de zangers en zangeressen op en neer voor het publiek van het Altingerhoes. De bejaarden komen helemaal tot leven, zodra zij de muziek horen. Op de kar van de Weekbreker staat een bellenblaasmachine die kleurrijke bellen richting de bewoners blaast. De bewoners steken hun handen uit naar de bellen of kijken hoe ze over hun hoofd heen gaan, terwijl ze staan de dansen op de muziek. Een van de verzorgers van het Altingerhoes danst enthousiast met zijn patiënten en draait rondjes met zo op de muziek. “Het raakt ons ook als wij zien dat het de ouderen ontroerd”, vertelt Steenhuis.

Op 27 mei gaat De Weekbreker voor de laatste keer rond. “Ouderen mogen vanaf 25 mei weer een op een bezoek krijgen”, zegt Steenhuis. “De horeca mag in juni weer van start.” Dus begint voor hun het werk weer om langzaam het normale leven op te pakken.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.