Politie en gemeente doen onderzoek naar drill rap in Groningse wijk Paddepoel

GRONINGEN – Recentelijk is door de politie en de gemeente een onderzoek naar drill rap in de Groningse wijk Paddepoel gestart. In het programma ‘Danny op Straat’ laat een veertien jarige jongen uit de wijk zien dat hij een kapmes bij zich draagt. De jongen geeft aan dat dit nodig is “voor protect” en om zich te beschermen tegen groepen uit andere wijken. Jimmy Salakory, jeugdagent Groningen en gespecialiseerd in drill rap, geeft aan met dit probleem bezig te zijn: “onderzoeken lopen en het heeft zeker onze aandacht. We hebben ook te maken met een jongen die drill rap maakt en in Paddepoel woont. Dit is een jongen die wij ook wel kennen”. 

Drill rap is een agressievere vorm van muziek, waarbij in de video clip jongeren tussen de 12 en 20 jaar messen en andere illegale wapens laten zien. Onderwerpen die vaak te spraken komen in de raps zijn drugs, moord, handel en andere criminele activiteiten. Deze vorm van muziek is niet nieuw, tien jaar geleden ontstond het in Chicago. Even daarna dook het ook op in Engeland en niet veel later in de rest van de wereld. De groep RPVanZuid is actief met drill rap in de Groningse wijk Paddepoel.

 

Stijging steekincidenten

Afgelopen tijd is er sprake van een zekere stijging in het aantal steekincidenten en minderjarigen die wapens bij zich dragen op straat. Uit cijfers van Bureau Halt blijkt dat in 2019 395 jongeren op straat liepen die in bezit waren van illegale wapens. Dit is een forse stijging in vergelijking met 2018, dat 280 incidenten telt. Zo vond er gister nog een steekincident plaats in Diemen en afgelopen vrijdag in Groningen, waar jongeren van 16 jaar bij betrokken waren. Daarnaast werden op zaterdag 1 februari jongens van 15 en 16 jaar oud opgepakt voor een overval op cafetaria Kerklaan in de stad en op 30 januari werden minderjarige verdachten opgepakt voor het in de rug steken van een vrouw in Stadskanaal. Volgens jeugdagent Salakory wijst studie wel uit dat als je wapens bij je hebt je ze ook gaat gebruiken. “Het is niet zo dat ze het pakken om mensen te verwonden, maar meer omdat anderen het ook bij zich hebben en zichzelf zo kunnen beschermen”. Salakory benadrukt wel heel duidelijk dat er niet een directe link is tussen de stijging en drill rap.

Aflevering van het programma ‘Danny op straat’  waar de veertien jarige jongen uit Paddepoel in voor komt.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.