Spanning voor het openen van het pop-up-terras

Door: Birgit Ham
WESTERBORK- Het grootste pop-up-terras van Drenthe zal 2250 vierkante meter groot worden en per 1 juni opengaan. “Het is nu druk in de opbouw”, vertelt Sander Vos met een glimlach. Toch weten Sander Vos en zijn collega’s niet waar zij aan toe zijn, want Veiligheidsregio Drenthe heeft enkele dagen voor het heropenen van alle cafés en restaurants nog geen noodverordening gepubliceerd.

Het idee voor een pop-up-terras is uit nood geboren. “Ik heb een klein terras aan de voorkant van ons bedrijf waar we in deze maatregelen niks mee kunnen, maar ik heb aan de achterkant heel veel ruimte.” Dus werd het terras omgedraaid en naar de achterkant verplaatst.

Zalencentrum Meursinge en Striedhouldt Catering werken samen aan het pop-up-terras, wat op de parkeerplek van Meursinge gebouwd wordt. “Als wij ons aan de maatregelen van het RIVM houden waarbij vier personen op anderhalve meter afstand mogen zitten kunnen wij straks 150 gasten ontvangen”, vertelt horecaondernemer Sander Vos van Zalencentrum Meursinge. “Zo maak je van de corona nood een deugd”, zegt Vos. “Het is een kwestie van inventief, maar verantwoord omgaan met de regels. Overal waar zich problemen voordoen, zijn ook weer kansen.”

Dat de noodverordening er nog niet is vindt Vos lastig: “aan welke regels moeten wij straks voldoen?” Volgens Vos heeft de gemeente Midden-Drenthe met wie hij goed contact heeft ook niet alle antwoorden, dit zorgt voor wat spanning voor de heropening van de terrassen. “Straks krijg je een boete, omdat je de regels anders interpreteert dan bijvoorbeeld de gemeente”, vertelt Vos. “Ik heb meerdere ruimtes, mogen er in elk 30 mensen of maar in het hele restaurant maar 30?”

Hoe zit het met de bediening? “Wij bedienen zo, dat je zo min mogelijk loopbeweging zelf op het terras krijgt”, vertelt Vos. “Dus zo min mogelijk contact.” Verder wordt er gecheckt met zowel de gasten als het personeel of ze symptomen hebben, als dat alles negatief is mogen de terrasgasten plaats nemen en dan mogen de werknemers ook bedienen “Beschermingsmiddelen zijn bij ons ook aanwezig, zoals spatkapjes of mondkapjes voor het personeel als ze zich dan veiliger voelen.”

Maar ook de vraag hoe het met familieleden aan een tafel zit is niet helemaal makkelijk te beantwoorden. “We zullen mensen dus moeten vragen of ze familie van elkaar zijn”, zegt Vos. “Je neemt dan volgens mij een taak over die niet specifiek voor ons bedoeld is, maar goed, als de maatregelen daarom vragen dan moeten wij dat maar doen.” Het klinkt allemaal wat onwennig, maar om je bedrijf in stand te houden moet je dat ervoor over hebben.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.