Stress onder jeugdvoetballers bij topclubs: “Het is goed dat ze dat ervaren”

Door: Rick Sinnige

Utrecht – Het is een hele onderneming voor Wessel Kooy (15). De verdediger van FC Utrecht Onder 15 reist vijf keer per week op en neer naar Utrecht om te voetballen in de jeugd van de Eredivisieclub. Naast deze bezigheid zit de lange speler ook nog op school. Een drukke agenda dus, maar levert dat ook stress op?

Uit meerdere onderzoeken bleek de afgelopen jaren dat jeugdvoetballers die bij een profclub spelen stress ervaren. Dit komt onder meer door de hoge druk van presteren en het volle dagschema wat ze hebben. Wessel zelf heeft hier op dit moment nog geen last van. “Ik speel nog niet zolang hier, dus misschien komt het nog.”

Zijn trainer, David Vecht, kijkt ook op een andere manier naar het ervaren van stress. “Het is een onderdeel van de maatschappij en van het leven, dus we willen wel dat ze dat ervaren. Zeker ook van sport. Je wilt jongens afleveren bij het eerste elftal en daar hoort een bepaalde druk bij.”

De KNVB wil vanaf het seizoen 2020/21 dat jeugdvoetballers tot en met twaalf jaar niet meer kunnen winnen of verliezen. Door geen ranglijst bij te houden is het competitive eraf, maar toch is Vecht voorstander. “Er zal geen speler zijn die op het doel af rent, halverwege omdraait en de bal over de zijlijn schiet. Spelers willen echt wel een wedstrijd winnen en doen er ook alles voor.”

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.