Voetbaljeugd traint ‘coronaproof’

Door: Rick Sinnige

Nieuwkoop – Het is een zonnige woensdagavond. Vogels fluiten, de temperatuur is aangenaam en je zou bijna vergeten dat we midden in een coronacrisis zitten. Toch is die realiteit weer zichtbaar op het moment dat de spelers van SV Nieuwkoop JO13-1 op 1,5 meter afstand van elkaar het complex van hun voetbalclub op komen lopen.

Het is voor deze jongens de tweede keer dat ze op deze manier trainen. Marco Gehlen, trainer van het elftal, moet er nog even aan wennen. “Het is onwerkelijk, omdat je eigenlijk niet zou kunnen doen wat je wil doen. Dat is het trainen van duels. Nu moeten we het vooral doen met het trainen van techniek, afronding en passing. Vooral dingen waarbij ze individueel in positie komen met de bal.” Het trainen van de conditie is ook nog mogelijk. Tijdens een rondje rennen om het veld blijkt het best lastig om de 1,5 meter afstand te houden. “Noem je dat 1,5 meter?”, horen we Gehlen roepen. Een speler countert hem. “Ja, als hij langzaam loopt kom ik dichterbij.”

Als de pionnen zijn uitgezet voor de oefeningen, is het een stuk makkelijker om afstand te houden en is het enige nog hoorbare geluid het rond tikken van de bal.  “De jongens houden zich makkelijker aan de regels dan volwassenen. Ze passen zich namelijk makkelijker aan dan wij”, zegt Gehlen terwijl hij leunend tegen het hek met zijn haviksoog toekijkt hoe zijn jongens inmiddels een oefening doen waarbij ze afronden op het doel. “Niet dat balletje goed leggen, wat is dat nou”, roept hij ineens naar een speler die uitgebreid de tijd neemt voor zijn afronding. “Doe met rechts, doe met rechts!” De jongens ondergaan het en stralen uit dat ze blij zijn dat ze weer een balletje mogen trappen, ondanks dat het dan op afstand is van elkaar en zonder partijspellen.

“Samenscholing in het doel!”, horen we Gehlen over het veld roepen als er twee jongens tegelijk hun bal uit de goal plukken. Zo wordt er alles aan gedaan om de jongens constant uit elkaar te houden. De handhaving van de Gemeente Nieuwkoop controleert regelmatig bij de trainingen, om te zien of de jeugd ook daadwerkelijk afstand houdt. SV Nieuwkoop heeft gezorgd voor eenrichtingsverkeer op het complex en er is een lijst met regels opgesteld voor de jeugd. “Ik ben van mening dat ze het goed aanpakken zo. Het is lastig om in de huidige situatie een oplossing te vinden, dus elke oplossing is er eentje”, vindt Gehlen.

Op het moment dat de kerkklokken van Nieuwkoop acht keer slaat rondt Gehlen de training af. “Kunnen we niet langer doorgaan?”, vragen een aantal spelers. “Sorry jongens, dat mag niet van de gemeente”, luidt het vervelende antwoord. Een paar tellen later klikken de noppen van de voetbalschoenen over de stenen richting de uitgang. Keurig 1,5 meter uit elkaar. Het hek slaat dicht en wordt op slot gedraaid. De stilte is terug en het mooie gefluit van de vogels voert weer de boventoon.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.