‘’Wees actief anti racistisch’’

Door: Berit kramer

Tijdens het Black Lives Matters protest kwamen afgelopen maandag duizenden mensen bijeen om tegen racisme en politiegeweld te protesteren. Black Queer & Trans Resistance NL  was een van de organisatoren hiervan en we spraken Axmed Amiin Maxamed die hier onderdeel van uitmaakt. De enorme opkomst vond hij een verrassing, ‘’er was inmiddels al een week voorbij sinds de moord op George Floyd en in die week heb ik heel erg veel emoties gevoeld, van boosheid, verdriet en teleurstelling tot in het weekend uiteindelijk een verdoofd gevoel. Dit heb ik in het protest ook niet van mij af kunnen zetten ondanks dat ik wel zag hoe mooi het was dat er zoveel mensen waren gekomen had ik de hele week mijn gevoel van verdriet proberen tegen te houden en daarmee hou je al je gevoelens dan tegen’’.

 

Ondertussen heeft hij iets meer een gevoel van blijdschap kunnen creëren maar hij is nog steeds bezig met de protesten. Vanuit Black Queer & Trans resistance NL is hij op sociale media veel bezig met dingen delen voor de protesten in andere steden zoals bijvoorbeeld Utrecht. ‘’Ik heb het nog zo druk gehad de afgelopen week dat ik nog niet echt de tijd heb gehad om het helemaal te laten landen wat er gebeurd is’’ vertelt Maxamed.

 

Vanuit zijn eigen sociale media accounts roept hij op dat de aankomende pride marches over de hele wereld een black live solidariteit march moet worden. ‘’Ik druk het iedereen op het hart dat als je op straat bent gegaan dat je die energie doorzet in je omgeving, en dat vooral witte mensen het gesprek blijven voeren met vrienden of familie’’.

Voor een verder interview met Axmed Amiin Maxamed klik hier: 

 

Naast fysiek protesteren kan je dit natuurlijk ook online doen. Roshan Roeters heeft het afgelopen jaar van zich laten horen op sociale media en probeert haar volgers wat bij te brengen over hoe het is om gepest te worden vanwege je huiskleur.

Ze hoopt dat ze door de mogelijkheid tot gesprek open te stellen voor haar volgers en vrienden er meer begrip wordt getoond. En dat witte mensen uiteindelijk zich niet meer ongemakkelijk voelen als het aankomt op gesprekken voeren over racisme en dat ze op die manier een positieve verandering teweeg kan brengen.

Voor het interview met Roshan Roeters klik hier: 

 

Uit deze verhalen blijkt dat racisme moeilijk bespreekbaar is, en hierdoor vaak zo min mogelijk over gepraat. Deze reactie zorgt ervoor dat de verandering die moet gebeuren langzamer gaat, als je het ongemakkelijk vindt om je uit te spreken tegenover racisme lees dan dit artikel:

http://https://www.oneworld.nl/lezen/discriminatie/hoe-word-ik-een-goede-bondgenoot/

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.