Hortus botanicus Haren opent weer haar deuren

Door: Vera Heikens

Vanaf vandaag, vrijdag 8 mei, heeft Hortus botanicus Haren de deuren weer geopend voor al haar bezoekers. Eerder konden abonnementhouders de bloeiende tuinen weer bezoeken na enige tijd gesloten te zijn wegens het coronavirus. Bezoekers merken op dat dit de sfeer heeft veranderd: ‘’Normaal was het bij het restaurant altijd heel druk, nu is het ineens heel rustig hier.’’

Op deze zonnige vrijdagmiddag in het voorjaar, waar het normaal heel druk zou zijn bij de botanicus, is het enige wat je hoort de zingende vogels. De kikkers kwaken in de vijvers en spechten timmeren in de bomen. Slechts enkele mensen lopen rond door de prachtige tuinen die nu vol in de bloei staan. Vanwege de maatregelen die de Hortus neemt zijn het restaurant en de terrassen gesloten. Ook is bezoek slechts toegestaan voor maximaal twee personen, onder voorwaarde dat je gereserveerd hebt. ‘’Ik vind de rust wel lekker zo’’, vertelt een oudere vrouw die met een vriendin op een bankje zit. ‘’Als je in de drukke tijd komt dan kom je wel wat meer mensen tegen. Bij het restaurant zie je bijvoorbeeld altijd heel veel mensen zitten. Nu is die drukte weg en heerst er veel meer rust in de tuinen.’’

Opmerkelijk is ook dat alle dieren die zich in de tuinen omgeven nu meer van zich laten zien. Zo stonden er twee reeën bij de ingang van het bezoekerscentrum gras te knagen. ‘’Door de rust die de corona met zich meebrengt komen ze nu over het hele terrein, terwijl ze eerst een beetje achterin bleven’’, vertelt de vrouw zonnig. Omdat ze al heel lang abonnementshoudster is merkt ze duidelijk het verschil vergeleken met voorheen. Ook stappen er nu ganzen brutaal over de wandelpaden met hun jonkies en laten de konijnen meer van zich zien. De afwezigheid van mensen in de botanicus heeft dus veel positieve gevolgen voor de dieren.

Zie bijgaande video voor een sfeerimpressie van de botanicus:

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.