Nederlandse jongeren zijn steeds vaker werkloos. Dit blijkt uit cijfers van een onderzoek van het CBS naar het arbeidsverleden van werklozen. De werkloosheid stijgt vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar, ondanks het grote personeelstekort. In de onderzoeken valt op dat er veel werklozen zijn die kortgeleden nog een baan hadden.
Volgens Carolien van Eisendoor, persvoorlichter van het UWV, zouden het de eerste tekenen kunnen zijn van een economische verslechtering. De arbeidsmarkt krijgt ermee te maken waardoor contracten niet worden verlengd, en jongeren hun banen verliezen. Ook zou het kunnen zijn dat door de krappe arbeidsmarkt in Nederland, jongeren veel meer tijd besteden aan het uitzoeken van een baan naar hun wensen en voorkeuren. “Wat de exacte oorzaak is van de stijgende jongerenwerkloosheid weten we niet”, aldus Van Eisendoor.
In het tweede kwartaal van 2023 waren er 148 duizend jongeren werkloos (waarvan twintig procent geen formeel onderwijs volgt). Van deze groep had zestig procent eerst nog een baan. Dit waren voornamelijk banen naast hun opleiding waarvoor beroepsniveau één of twee (voor eenvoudige, en middelmatig ingewikkelde taken) nodig is. In de aanvragen voor de WW-uitkeringen is er volgens Van Eisendoorn een lichte stijging. Volgens Van Eisendoorn is er een lichte stijging in het aantal jongeren met een WW-uitkering: “Veel jongeren komen toch niet in aanmerking voor een WW-uitkering omdat ze niet voldoen aan de specifieke voorwaarden, zoals verzekerd zijn voor werkloosheid en niet door eigen schuld werkloos worden”.